Social
Reclamaţiile şi sesizările au avut efect. Primăria organizează dezbatere publică privind noul regulament de plimbare a câinilor
Sute de clujeni au trimis sesizări, reclamaţii şi cereri pentru organizarea unei dezbateri publice cu privire la noul regulament pentru circulaţia şi plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public.
Imediat după ce noul regulament pentru circulaţia şi plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, iubitorii de animale şi proprietarii de câini au “asaltat” autorităţile locale cu mail-uri şi telefoane. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, mesajele cetăţenilor nu vor rămâne fără ecou. “Am primit în jur de 200 de sesizări, reclamaţii, cereri pentru organizarea unei dezbateri publice de când am postat regulamentul în dezbatere publică. Este sigur 100% că se va organiza o dezbatere publică, dar deocamdată nu ştim data exactă. Se va anunţa prin toate canalele de comunicare, data când va avea loc această dezbatere publică”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Amenzi între 200 şi 600 lei
Noul regulament nu va intra în vigoare până când nu va avea loc dezbaterea publică. Potrivit documentului, proprietarii de câini care încalcă regulile vor fi sancţionaţi cu amenzi între 200 şi 600 lei. Câinii nu au voie să fie lăsaţi liberi în niciun loc din municipiu, cu excepţia pădurilor Făget, Hoia, Lombului şi spaţiilor îngrădite pentru plimbarea patrupedelor. Regulamentul mai arată că toţi câinii vor fi plimbaţi cu botniţă şi lesă pe domeniul public, cu excepţia celor mici care vor fi purtaţi doar cu lesă.
Proprietarilor de patrupede le este prezentată o listă a tuturor locurilor unde nu au voie cu animalul: toate spaţiile verzi cu excepţia celor destinate plimbării câinilor, în perimetrul şcolilor, unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor sanitare, ştranduri, terase, pieţe şi terenuri de sport, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii, în orice altă locaţie, zonă sau perimetru aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Cluj-Napoca semnalizat prin indicatoare/panouri care interzic accesul câinilor.
În document se mai spune că proprietarii câinilor nu are voie să îşi cheme animalul în mod repetat, cu voce tare ca să nu îi deranjeze pe ceilalţi cetăţeni. De asemenea, atunci când activitatea câinelui devine un deranj pentru ceilalţi oameni, stăpânul trebuie să pună punct acelei activităţi.