Social
17 FAMILII trăiesc în condiții de COȘMAR! Un constructor le-a tras țeapă! FOTO
Fiecare zi este un coşmar pentru zeci de familii care locuiesc într-un bloc a cărui construcţie nu este finalizată. Oamenii s-au împrumutat la bănci pentru a-şi putea plăti locuinţa, iar ca răsplată, la ora actuală trăiesc în condiţii greu de descris.
De doi ani, constructorul îi amăgeşte că blocul va fi finalizat, însă oamenii şi-au pierdut orice urmă de speranţă.
De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, de o săptămână şi jumătate au rămas şi fără curent electric din cauză că nu a fost plătită factura. Oamenii riscă să rămână şi fără apă potabilă din acelaşi motiv.
Localnicii, disperaţi
Printre zecile de familii care locuiesc în acest bloc, se numără şi soţii Fecher. Cei doi şi-au cumpărat o garsonieră, în blocul a cărui construcţie nu este finalizată, în luna martie a anului 2012 în schimbul sumei de 15.000 de euro. Conform celor spuse de soţii Fecher, constructorul le-a promis că în luna august a aceluiaşi an blocul va fi finalizat. Oamenii au ales să se mute în garsoniera proaspăt cumpărată pentru că altundeva nu aveau unde să se ducă.
“În 31 august 2012 trebuia să fie gata blocul, însă finalizat nu este nici în ziua de astăzi. De la etajul II nici nu pot să vă descriu cum este: Patarâtul e lux pe lângă ce e aici... Locatarii aruncă acolo mizeria, gunoiul... ce să mai zic, e dezastru. Nu mai rezistăm la atâtea minciuni. Atât ne minte constructorul acesta câte stele sunt pe cer. Acoperiş nu avem, iar când plouă sau ninge noroiul ne ajunge până la glezne”, a povestit cu lacrimi în ochi, pentru Monitorul de Cluj, Susana Fisher Fodor.
Curentul electric, un lux
De mai bine de o săptămână locatarii blocului au rămas şi fără curent electric. Din cauză că blocul nu este terminat, ei nu-şi pot încheia contract individual cu firma care se ocupă cu furnizarea curentului electric. Aşadar, toate cheltuielile pentru plata utilităţilor sunt la comun, se strâng banii, iar cel care plăteşte factura este proprietarul blocului, în cazul de faţă fiind constructorul.
Susana Fecher spune că ea a dat banii necesari pentru plata facturii curentului electric, dar cu toate acestea tot stau pe întuneric.
“Lunar rămânem fără curent. Acum, spre exemplu, de o săptămână nu avem curent electric. Cel mai mult s-a întâmplat să nu avem o lună. Am stat cu lumânări. Apă am avut, dar acum ni s-a transmis că din data de 20 a acestei luni o să fie sistată şi aceasta din cauză că nu s-a plătit”, a mai povestit Susana Fisher Fodor.
Mâncarea stricată, la ordinea zilei
Temperaturile ridicate din ultima perioadă nu permit preparatelor culinare să reziste mai mult de câteva ore. Susana ne-a povestit că zilnic aruncă oale cu mâncare din cauză că nu are unde să le depoziteze la rece. “Congelatorul l-am avut plin cu carne şi am fost nevoită să o arunc toată. Toată ziua fac mâncare, la butelie bineînţeles, şi apoi sunt nevoită să o arunc. Bani aruncaţi pe geam. Constructorul minte, minte şi iar minte...ne tot amăgeşte de la o săptămână la alta cu terminarea blocului şi cu plata facturilor”, a conchis Susana.
Chiriaşi cu apartament cumpărat
O altă familie, care a plătit avansul pentru locuinţă şi care plăteşte lunar rate la aceasta, este nevoită să stea în chirie până la finalizarea construcţiei. “În luna martie a anului 2012 am plătit un avans la garsoniera pe care urmăm să o cumpărăm. Atunci ne-au spus că în aprilie construcţia o să fie gata. De atunci plătim în fiecare lună. Ne-au pus să plătim balastru, ciment, uşă, clanţă. Toate acestea să le cumpărăm noi şi că ei le montează. Nu au montat nimic. Am dat 2.500 de euro avans şi dăm în fiecare lună 100 de euro până când este gata. Când o să fie finalizată construcţia o să plătim diferenţa”, a povestit Valeria Duduţ.
Constructorul nu comentează
Constructorul blocului nu vrea să comenteze în niciun fel situaţia. Ba mai mult decât atât, apărarea i-a fost luată de către o cunoştinţă apropiată care s-a revoltat la vederea jurnaliştilor. Acesta le-a transmis locatarilor că nu vor rezolva absolut nimic cu presa şi nu au permis accesul jurnaliştilor în zonă spunând că este proprietate privată.
Oamenii din zonă povestesc că nici măcar nu ştiu cum se cheamă firma condusă de acest constructor, deoarece acesta îşi face frecvent firme noi.
Până când se va remedia situaţia, oamenii sunt nevoiţi să se descurce fiecare cum pot şi să spere că într-o bună zi vor avea şi ei un bloc gata construit.