Social

Medicii în acţiune: au început lupta cu Ministerul Sănătăţii

Cadrele medicale cer guvernanţilor o serie de revendicări. În cazul în care nu le vor fi îndeplinite, vor declanşa grevă de avertisment urmată de o grevă generală.

foto: arhiva foto: arhiva

De la ameninţări, medicii au trecut la fapte. Ei au pornit lupta împotriva Ministerului Sănătăţii pentru a-şi câştiga drepturile, iar prima acţiune în acest sens o vor face luni când vor picheta sediul ministerului.

Medicii cer ca salariile să le fie mărite cu 10%, să fie deblocate posturi în spitale, să fie publicat în Monitorul Oficial contractul colectiv de muncă şi să le fie plătite orele suplimentare pe care sunt nevoiţi să le presteze din cauza deficitului de personal.


În cazul în care aceste cerinţe nu le vor fi îndeplinite, medicii vor declanşa o grevă de avertisment după care grevă generală.

Medicii clujeni se pregătesc de pichetări

Pichetările în faţa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor se vor desfăşura în perioada 23 iunie – 4 iulie. Conform liderului Sindicatului Judeţean Sanitas Cluj, Ştefan Roman, la aceste pichetări sunt permise să participe un număr relativ mic de persoane, şi anume, în jur de 200. “Din acest motiv, în fiecare zi în care vor avea loc pichetări la sediul ministerelor, vor participa în jur de 200 de persoane din cinci judeţe ale ţării plus Bucureşti. De la Cluj, vor participa un număr de aproximativ 40 de persoane care au fost programate să picheteze sediul Ministerului Sănătăţii în data de 1 iulie”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, liderul Sindicatului Judeţean Sanitas Cluj, Ştefan Roman.


Salarii mai mari şi posturi deblocate

Cadrele medicale sunt nemulţumite de salariile pe care le primesc şi de faptul că acestea nu le-au mai fost mărite de cinci ani. “În primul rând cerem ca salariile cadrelor medicale să fie mărite cu 10%. Cerem ca posturile din sistemul sanitar să fie deblocare pentru că avem deficit major de personal. Totodată vrem ca orele suplimentare să fie plătite şi mai cerem ca contractul colectiv de muncă să fie publicat în Monitorul Oficial. În cazul în care nu ne vor fi îndeplinite aceste cerinţe, se va ajunge până la declanşarea grevelor generale”, a mai adăugat Ştefan Roman.

Sistemul sanitar clujean, aproape de comă

Din punct de vedere al deficitului de personal, putem spune că sistemul sanitar clujean este la pământ. Pentru a funcţiona la parametrii normali, Clujul ar avea nevoie de aproximativ 1.400 de cadre medicale. Numai Spitalul Judeţean Cluj-Napoca are un deficit de personal de 500 de asistente şi infirmiere.


Acesta este doar unul dintre puncte slabe ale sistemului sanitar. Cadrele medicale mai sunt nemulţumite şi de faptul că lipseşte aparatura performantă din spitale, că lucrează în condiţii improprii, că salariile sunt mici sau că sunt nevoite să stea cu mult peste program. Nici nu-i de mirare că mulţi aleg să-şi presteze serviciile medicale dincolo de graniţele ţării.

În speranţa că îi vor îndupleca într-un fel sau altul pe guvernanţi, cadrele medicale vor începe o serie de pichetări. Ele sunt hotărâte şi spun că nu se vor opri decât atunci când toate cerinţele le vor fi îndeplinite.


În cazul în care cerinţele nu le vor fi îndeplinite, în perioada 7-10 iulie va avea loc o întâlnire la nivelul sindicatului în care se va decide ce tipuri de proteste se vor declanşa.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter