Social

Cum au reuşit doi preoţi din Floreşti să elibereze copiii de “sclavia” internetului

Au lăsat pentru câteva ore mingea, jocurile pe calculator şi întâlnirile din faţa blocului pentru a petrece timp în Biserică. Doi preoţi din Floreşti îşi rup din timpul lor liber pentru a-i învăţa, săptămână de săptămână, pe copii ce înseamnă credinţa în Dumnezeu, valorile creştine şi spiritul creştin.

Mergând pe strada principală din Florești, undeva pe partea stângă, printre claxoane de mașini și atât de multă agitație, sălășluiește un loc de liniște sufletească, și anume, Biserica ”Sfântul Dumitru”, unde, în fiecare duminică seara copii se adună, cu mic cu mare, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.

Acolo l-am cunoscut pe părintele Dan-Marius Matei, care m-a așteptat cu zâmbetul pe buze, dornic să-mi povestească despre întâlnirile sale cu tinerii. Inițiativa acestor activități a avut-o preotul paroh Marcel Andreica, acum câțiva ani, pentru a insufla tinerilor spiritul creștin.


”Nu vrem să îi îndoctrinăm pe tineri, ci să îi ajutăm să fie împreună, să se cunoască, să își știe problemele, să socializeze și altfel decât virtual. Nu încercăm să le prezentăm creștinismul ca pe o sumă de interdicții, ci le prezentăm variantele ca ei să fie capabili să aleagă”, explică părintele Dan-Marius Matei.

Activitățile variază de la săptămână la săptămână. Se vizionează filme cu tematică religioasă, care sunt explicate pe înțelesul tuturor, se organizează ateliere de creație și sunt dezbătute teme biblice într-un mod interactiv. De asemenea, s-au organizat excursii la Mănăstirea Nicula, la Mănăstirea Râmeț, la biserici și mănăstiri din județul Sălaj și în multe alte locuri.


“Vin tot felul de invitați, doctori, psihologi, iar cei mai vechi dintre participanți, care deja sunt studenți, de multe ori iau inițiativa și poartă ei o discutie, vorbindu-le copiilor despre experiența lor în ceea ce privește credința. S-au făcut zeci de prezentări Power-Point cu diverse citate din Biblie care au fost explicate, însă nu ne-am putut opri la unul anume care să ne reprezinte. În fiecare duminică era alt motto”, mai spune preotul.

Anul şi preotul

În fiecare an a fost desemnat un alt preot care să se ocupe de aceste întâlniri cu tinerii. Începând însă de anul acesta, datorită numărului mare de participanți, au fost desemnați doi preoți, Daniel Pașca și Dan-Marius Matei pentru a se ocupa de aceste seri atât la Biserica ”Sfântul Dumitru”, cât și la Biserica ”Soborul Maicii Domnului”.


”La începutul acestui an am încercat să dăm un nume acestei echipe, fapt pentru care i-am lăsat pe ei să aleagă totul. Noi ne-am coalizat în jurul unui coleg de-al nostru, care se numește Edi și așa am început, formând un grup de rugăciune pentru Edi. Băiatul are șase ani și are o formă rară de cancer. Așadar anul acesta suntem pentru Edi”, povesteşte Dan-Marius Matei.

Deoarece copiii s-au atașat atât de mult de acest băiat, au hotărât ca grupul lor să se numească Edi, în onoarea lui.


”Ideea nu este să bifăm activități, să le raportăm. Nu. Ideea este să rămână în spațiul acesta sacru cât se poate, să-și știe rugăciunile. Să audă de valorile creștine și să discutăm și problemele actuale. Copiii ne întreabă ce părere avem despre ceea ce se întâmplă în lume. Atunci de multe ori se întâmplă ca tema propusă inițial să se schimbe spontan”, a mai precizat preotul.

Preotul este de părere că nu prezența la aceste activități este importantă, ci faptul că cei mici vin duminica dimineața la Liturghie, “fiindcă asta contează cu adevărat”.


 ”Îmi place că vorbim despre sfinți și despre Dumnezeu și ne învață multe lucruri frumoase. Ne învață ce este credința și rugăciuni și mi-am făcut prieteni acolo” mi-a spus Vlad, care are 11 ani și merge cu drag în fiecare săptămână.

Părintele a încheiat cu un îndemn, nu doar pentru tineri, ci pentru toți care au nevoie de Dumnezeu: ”Cine e interesat are unde să vină, și are ce găsi”.

Ce spun floreştenii

“Este bine că în secolul vitezei, printre atâtea griji și probleme, există oameni care își rup din timpul lor liber pentru a le explica tinerilor despre credință, despre Dumnezeu, ca să nu se rătăcească prin viață, să știe că au unde se întoarce, ori de câte ori au nevoie de puțin ajutor pentru suflet, iar preoții din Parohia «Sfântul Dumitru» sunt un exemplu demn de urmat”, a spus mama unui copil care frecventează Biserica.

Material scris de Bianca Tămaş

Etichete: manastirea nicula
Ultimele Stiri
abonare newsletter