Social
Sângele în spitale, o resursă rară pe timpul verii
1.000 de clujeni donează sânge, lunar, la Centrul de Transfuzii Sanguine Cluj, în timp ce necesarul este dublu.
Clujenii nu sunt obişnuiţi să doneze sânge astfel că unele spitale din Cluj se confruntă frecvent cu un deficit al stocurilor de sânge necesar pentru operaţii. Cea mai acută perioadă este vara când numărul celor care donează sânge scade îngrijorător. Statisticile date publicităţii de un ONG din domeniu arată că judeţul Cluj ar avea nevoie de 2.500 de donatori lunar pentru a acoperi cererea de sânge. În condiţiile în care Centrul de Transfuzii Sanguine Cluj are lunar aproximativ 1.000 de donatori, se observă o lipsă acută de voluntari care să doneze sânge astfel că necesarul este atins doar pe jumătate.
Medicii de la Centrul de Transfuzii Sanguine Cluj spun că din cauza perioadei vacanţelor, numărul donatorilor este unul redus, situându-se în jurul valorii de 50 de donatori zilnici. „Pe timp de vară vin mai puţini donatori. Problema cea mai mare e la grupa de sânge A2 negativ” declară dr. Adriana Sime, şeful Centrului de Transfuzii. Tot ea îi îndrumă pe cei care încă mai zăbovesc în luarea deciziei de a dona: „Gândiţi-vă că puteţi salva o viaţă!”
Ce spun puţinii donatori din perioada verii
Clujenii care donează sânge subliniază că nu fac acest lucru din raţiuni materiale. „Să nu vă gândiţi că o facem pentru bani”, spune un bărbat de aproximativ 35 de ani care doreşte să îşi păstreze anonimatul. Un alt bărbat care aşteaptă la recoltare întăreşte spusele donatorului anterior. „Sunt oameni care au nevoie de sânge. Am donat pentru un copil de un an şi jumătate, pentru un coleg de serviciu. Nu pentru bani, pentru viaţa omului, a semenilor noştri”, declară Simi, unul dintre donatorii prezenţi miercuri dimineaţa la centrul de transfuzii.
Managerii spitalelor recunosc problema
Lipsa sângelui din spitale este confirmată de managerii unităţilor sanitare care admit că în unele situaţii le cer pacienţilor să îşi găsească singuri donatori de sânge. „Sunt probleme de aprovizionare la cam toate grupele de sânge. Până acum aveam probleme doar cu unele grupe de sânge, precum A2 negativ, dar acum problema s-a generalizat. În cazul acesta, îi trimitem la Centrul de Transfuzii pentru a-şi găsi grupa de sânge necesară”, declară Mihai Mleşniţe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie – Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca.
În timp ce unele spitale se confruntă cu o criză acută de sânge, altele nu se confruntă cu această situaţie deoarece îşi programează din timp operaţiile. Este cazul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Sanda Patrichi, managerul unităţii sanitare subliniază că angajaţii Centrului de Transfuzii sunt anunţaţi din timp de necesarul de sânge pentru operaţiile programate.
Un material realizat de Valentin ŞTEFAN – student la Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II