Social

Cum e să locuiești într-o casă din paradisul verde al Grădinii Botanice - FOTO

Grădina Botanică din Cluj-Napoca găzduiește mai mult decât sute de specii de plante. Chiar în inima parcului natural e o clădire galbenă în care locuiesc, cu familiile lor, câțiva angajați ai Grădinii Botanice și ai Facultății de Biologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

În Grădina Botanică, la capătul podului mare de beton de peste pârâul Țiganilor, apare o clădire cu pereți galbeni, numai de un etaj. Vizitatorii pot observa de aproape o plăcuță din bronz, cu numele profesorului Eugen Victor Ghișa, care este pusă pe peretele din față al clădirii. Cu toate acestea, edificiul nu este o casă memorială. Dacă stă prin preajma casei pe la amiază, orice vizitator poate simți miros de mâncare și poate auzi voci părintești care își invită copiii la masă. În spatele casei, aleile sunt blocate cu semne de „trecerea oprită”, înfipte în pământ ca etichetajele de plante din restul Grădinii. Cearșafurile puse la uscat și pisica de pe prispă spun tot: casa e locuită.

Numai angajații facultății de Biologie pot sta în Grădina Botanică

Unul dintre clujenii care locuiesc în Grădina Botanică, Ileana Chiș, în vârstă de 89 de ani. Este locatar al casei din parcul natural din anul 1945. Ea a lucrat în Grădina Botanică mai mult de 40 de ani. Potrivit Ilenei Chiș, numai angajații sau foștii angajați ai Grădinii Botanice sau ai facultății de Biologie pot locui în „casa galbenă”. Locatarii plătesc chirie lunar ca să stea în imobilul respectiv, în funcție de suprafața locuită. Ileana Chiş plătește 200 de lei pe lună pentru o bucătărioară cu igrasie, o cameră și o baie micuță.


Locuința Ilenei Chiș seamănă cu casa bunicii: bucătărioara are vreo 12 metri pătrați și este foarte înaltă. Colțul din fața intrării e plin de igrasie. Pe la picioare trage răcoarea. Miroase a plăcinte și fructe înăuntru. Față în față cu bucătăria, Ileana are o cameră spațioasă, fostul dormitor al fetelor transformat în cameră de oaspeți. Mobila-clișeu de pe timpul lui Ceaușescu umple camera. Fiecare obiect are locul lui prestabilit. În colțul din dreapta e o ușă care dă spre o baie micuță cu o cadă și boilerul pe gaz care dă căldură pentru toată locuința.

„Eu plătesc ca să stau în casă 200 de lei chirie la Universitate și pe urmă îmi plătesc gazul și lumina. Când am venit noi aici erau 8 familii, dar acum sunt numai 5 și toți plătim chirie, în funcție de spațiu. În fiecare an semnăm fiecare contract de închiriere. S-a mărit chiria. După ce o murit bărbatu-meu, aproape că nu-mi ajungeau banii să plătesc. Dar pe urmă mi s-o mai mărit pensia și am reușit să pot să trăiesc și eu . Acolo jos, unde stau angajații să se schimbe, în vestiar, acolo a stat o familie. Ăia au murit și de atunci o ocupă paznicii de pe aici când lucrează. Aici sus iar a fost o familie care a cumpărat mai multe camere, era mai înstărită familia”, povestește Ileana Chiș.


Ileana Chiș, de la angajată a UBB-ului la gospodina care își face singură pâine

Ileana Chiș a primit inițial locuință într-una dintre căsuțele de personal care erau în spatele „casei albe” (clădirea principală a Grădinii, de la intrare). Locuințele respective au fost demolate. În „casa galbenă” stă din 1964. Ileana, cum îi spun cunoscuții, a fost angajată de Universitatea Babeș-Bolyai și a primit o locuință în Grădina Botanică pentru că era însărcinată și lucra la decanatul Facultății de Biologie. Clădirea are intrarea pe strada Republicii, un pic mai sus față de intrarea principală a Grădinii Botanice.

Vizitatorii Ilenei Chiș nu plătesc bilet de intrare

Ileana Chiș s-a născut într-o comună mică de lângă Cheile Turzii. Cele două fete ale ei îi aduc mâncare și o vizitează periodic. Ori de câte ori vine cineva s-o viziteze, trebuie numai să spună portarului Grădinii că vine s-o vadă pe ea și îl lasă să intre fără să plătească bilet. Ea s-a obișnuit să stea în Grădină și nu i-ar plăcea să se mute. Numai duminica pleacă de acasă să meargă la biserică și apoi să-și viziteze fetele. Vara povestește că îi place să stea pe afară și să croșeteze. Din când în când își mai face și pâine la cuptorul din aragaz.


Iarna e mai greu pentru Ileana Chiș că e frig în casă. „Iarna e frig și de când au vopsit pe dinafară casa, am igrasie în bucătărie. Iarna curge apa pe perete. În cameră nu-i așa, dar tot e rece că e beciul dedesupt și trage rece. E frig, dar dacă mi-aș face căldură atâta ca să-mi fie bine, nu mi-ar ajunge banii. Mă îmbrac mai bine și trece cumva și iarna. Când erau fetele acasă, ele dormeau în cameră și eu cu soțul dormeam în bucătărie, dar atunci nu aveam probleme. De vreo 10 ani de când au vopsit casa mi-a apărut igrasia în bucătărie”, mărturisește ea.

Istoricul pe scurt al „casei galbene”

Casa de personal a Grădinii Botanice este în administrația Universității Babeș-Bolyai. Clădirea nu apare evidențiată individual în lista proprietăților deținute de UBB, ci este parte integrată a clădirilor destinate personalului. În 1872 catedra de Botanică a Universității „Franz Josef ” a primit teren din partea contelui Miko, care a fost transformat în grădină botanică. Abia în 1920 administrația condusă de Alexandru Borza, după care s-a denumit Grădina, a cumpărat încă două parcele de pământ, care a inclus Pârâul Țiganilor. Pe terenul cumpărat atunci era deja construită „casa galbenă”, după spusele Ilenei Chiș.


(Cristina UNGUREAN, masterand Jurnalism FSPAC, UBB, anul I)

Ultimele Stiri
abonare newsletter