Social

Studenții clujeni organizează primul simpozion internațional de bio-științe din România

Voluntarii Organizației Studenților pentru Natură organizează primul simpozion internațional din domeniul bio-științelor din România. Studenții pasionați de biologie și toate domeniile conexe vin să-și prezinte inovațiile și cercetările.

Simpozion studenti Cluj Simpozion studenti Cluj

La eveniment participă peste 30 de studenți, 15 dintre ei sunt din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, iar restul studenților, din Ucraina, Norvegia și Republica Moldova. Tinerii care au venit de peste hotare s-au simțit atrași de ocazia de a-și cunoaște colegi din alte țări și domeniile de cercetare ale lor.

Student străin, pentru prima dată în România

„Sunt aici pentru că mi se pare interesant să descopăr ce anume cercetează și alți studenți în domeniu. Sunt numai spectator de data aceasta pentru că nu am reușit să strâng destule informații ca să-mi termin cercetarea. Am aflat despte simpozion printr-un e-mail, de pe grupul facultății. Deocamdată îmi fac masterul în Biologie Moleculară, asupra cancerului mamar și mi-ar plăcea să văd dacă s-au făcut ceva studii în domeniu. Am venit numai din curiozitate, să văd la ce lucrează colegii noștri de aici, să cunosc oameni noi și poate și, de ce nu, să cunosc potențiali colaboratori”, a spus Veronica, masterand la Facultatea de Bio-Științe din cadrul Universității din Oslo, Norvegia.


Un alt student din Norvegia spune că a venit să vadă cum au reușit colegii clujeni să facă experimentele în cadrul cercetărilor lor.

ABC-ul unui eveniment internațional

Simpozionul „Young Researchers in BioSciences” se desfășoară integral în limba engleză și va dura până în 27 iulie. Evenimentul are loc la sediul Facultății de Biologie și Geologie, în sala de Zoologie a Nevertebratelor. Cei care au vrut să participe la eveniment au trebuit să achite taxa de participare de 25 de euro. Suma a fost folosită pantru realizarea materialelor conferinței.


„Este prima ediție în care avem participanți străini. Materialele conferinței conțin foi goale, pe care să-și ia notițe participanții, abstractul evenimentului, un pix, hărți cu orașul și cuvinte utile din limba română traduse în limbile participanților. Cu ocazia asta am început să învățăm și noi  cuvinte, de exemplu am aflat că skol înseamnă noroc, ca berea”, explică Diana, membru OSpN.

Universitatea Babeș-Bolyai a finanțat proiectul volutarilor OSpN cu 6 000 de lei. Suma este folosită pentru cazarea participanților, două mese pe zi pe durata evenimentului și pentru transportul la Salina Turda și la Cheile Turzii.


Cristina UNGUREAN, masterand, FSPAC, UBB, anul I

abonare newsletter