Social
Pacienţii cu SIDA, pe marginea prăpastiei: au rămas fără medicamente
Viaţa a peste 200 de clujeni, infectaţi cu virusul HIV, este pusă în pericol deoarece Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca nu le mai poate asigura tratamentul necesar.
Sistemul sanitar românesc este la pământ din mai multe puncte de vedere, însă cel mai grav este faptul că a ajuns să nu mai poată asigura tratamente pacienţilor. Mai nou, persoanele care suferă de SIDA au rămas fără tratament din cauză că banii alocaţi de minister au fost prea puţini, iar recent s-au terminat.
În Cluj-Napoca, peste 200 de persoane sunt în situaţia în care nu mai pot beneficia de tratament. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că situaţia bolnavului se poate agrava în cazul în care tratamentul pe care îl urmează este întrerupt.
Director spital: pacienţii primesc tratament parţial
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca asigură tratamentul la peste 200 de pacienţi care sunt infectaţi cu virusul HIV. În această perioadă acest lucru nu mai este posibil deoarece unitatea spitalicească a rămas fără fonduri şi nu mai poate asigura tratament bolnavilor.
Singura persoană din cadrul instituţiei sanitare care a fost găsită pentru a oferi informaţii despre acest subiect a fost directorul spitalului. Acesta se află momentan în concediu şi a fost foarte scurt în declaraţii. “Nu ştiu exact de cât timp pacienţii diagnosticaţi cu SIDA au rămas fără tratament, dar oricum de la noi primesc tratament parţial. La rectificarea bugetară ni se vor aloca din nou fonduri şi vom putea asigura tratamentul integral al bolnavilor”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, Ioan Mureşan.
Situaţia se repetă periodic
Această situaţie, când bolnavii se află în imposibilitatea de a urma tratamente din cauza fondurilor insuficiente, nu este singulară. Tot la trei luni ei rămân fără medicamente din cauză că stocurile se epuizeză.
Specialiştii transmit că întreruperea tratamentului pentru un bolnav de SIDA poate deveni periculoasă deoarece virusul capătă rezistenţă.
Bolnavii aşteaptă acum rectificarea bugetară pentru a putea beneficia din nou de tratamente. În judeţul Cluj, tratamentul pentru bolnavii infectaţi cu virusul HIV costă lunar peste 35.000 de lei.
Conform datelor înregistrate la finele anului trecut, în România există un număr de 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, dintre care peste 10.000 sunt în evidenţă activă, iar 8.000 dintre aceştia urmează tratamentul antiretroviral.