Social
CAS Cluj confirmă: Bolnavii cronici au dreptul doar la o consultaţie pe lună
Medicii au avut dreptate atunci când au afirmat că odată cu modificarea legii sănătăţii a fost redus şi numărul consultaţiilor lunare pentru bolnavii cronici.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Cluj fac lumină în scandalul izbucnit zilele trecute între medici şi autorităţi şi confirmă faptul că “în cazul unui asigurat cu diagnostic de boală cronică confirmată, pentru o evaluare clincă şi paraclinică, prescrierea planului de tratament cât şi monitorizarea evoluţiei se decontează o consultaţie pe lună”.
Medicii spun că această reglementare se găseşte doar în noul contract cadrul, care a intrat recent în vigoare, şi că până în vara acestui an pacienţii diagnosticaţi cu boli cronice aveau dreptul la două consultaţii lunare.
Ce au de făcut bolnavii cronici?
Pentru ca bolnavii să ştie exact la câte consultaţii lunare au dreptul, Monitorul de Cluj a solicitat reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Cluj o serie de lămuriri în acest sens.
Aşadar, aceştia au declarat că: “în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.400/2014 cu modificările şi completările ulterioare pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi contractului-cadru care reglementează condiţiile asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 şi cu ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr.619/360/2014 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare în anul 2014 se precizează că: în cazul unui asigurat cu diagnostic de boală cronică confirmată, pentru o evaluare clincă şi paraclinică, prescrierea planului de tratament cât şi monitorizarea evoluţiei se decontează o consultaţie pe lună”.
Trei consultaţii pentru acutizarea unei boli
Totodată, reprezentanţii instituţiei sanitare au ţinut să precizeze că de maxim trei consultaţii pe lună poate beneficia doar persoana asigurată care necesită mai multe investigaţii pentru acutizarea unei boli. “Pentru un episod de acutizarea unei boli cronice se decontează maxim trei consultaţii pe asigurat, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului”, au mai adăugat reprezentanţii CAS Cluj.
Medicii, speriaţi
Cadrele medicale sunt speriate de faptul că vor trebui să scoată bani din propriile buzunare pentru a plăti consultaţiile pe care le-au făcut în plus persoanelor diagnosticate cu boli cronice. Conform medicilor, ei vor rămâne fără 30% din banii pe care îi primeau de la CNAS.
În judeţul Cluj există peste 250.000 de bolnavi cronici cei mai mulţi dintre ei fiind diagnosticaţi cu boli hipertensive.