Social

Se caută clădire nouă pentru Spitalul Judeţean Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a început demersurile pentru găsirea unei locaţii în care toate secţiile spitalului judeţean să fie mutate într-un singur loc. Noua construcţie va fi dotată şi cu helioport.

Secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj se găsesc, la ora actuală, în mai multe zone ale municipiului Cluj-Napoca. În viitor se doreşte ca acestea să se găsească doar într-o singură locaţie, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, conducerea Consiliului Judeţean Cluj a început demersurile necesare în acest sens.

Mai mult decât atât se doreşte realizarea unei secţii de terapie intensivă pentru funcţionarea, în sistem unitar, a acestor secţii de urgenţă şi un heliport pentru o intervenţie cât mai promptă asupra cazurilor grave.


Seplecan: dorim să relocăm toate spaţiile existente

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, cu atribuţii delegate de preşedinte, Mihai Seplecan, a început demersurile necesare în vederea relocării tuturor secţiilor de urgenţă ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Momentan se caută o locaţie care să corespundă cerinţelor funcţionării unui spital de tip monobloc.

 „Ne dorim să relocăm absolut toate spaţiile existente, de la laboratoare şi cabinete la amfiteatre şi săli de curs, astfel încât toate cele trei procese, respectiv cel de asistenţă medicală, de învăţământ universitar şi de cercetare ştiinţifică medicală, să nu aibă de suferit. Important este că nu se va pierde nimic şi fiecare spaţiu existent acum va fi atent conservat şi va avea un corespondent în noul spital monobloc. De asemenea, un aspect notabil în tot acest demers îl reprezintă modul transparent de luare a deciziei construirii spitalului, în acest proces fiind consultat, cu predilecţie, personalul medical direct implicat în actul medical. Procedând în acest fel, vor reuşi să scădem rata mortalităţii în urgenţă, preîntâmpinând astfel multe dintre decesele survenite în rândul pacienţilor noştri pe parcursul ultimilor ani”, a declarat Mihai Seplecan.


De ce se doreşte relocarea spitalului?

Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, relocarea secţiilor Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Cluj va aduce judeţului o serie de beneficii. Câteva dintre acestea ar fi: “şansele de supravieţuire ale pacientului critic politraumatizat, reducerea timpului de aşteptare pentru pacienţi, creşterea capacităţii de tratament prin reconfigurarea spaţiilor existente, asigurarea de condiţii moderne de tratament în concordanţă cu necesarul de servicii medicale al populaţiei”.

Totodată, autorităţile judeţene susţin că odată ce va fi făcută relocarea spitalului se vor face şi economii la bugetul judeţean. “În urma relocării secţiilor de urgenţă pavilionare într-o unitate de tip monobloc, suprafaţa astfel rezultată din relocare va fi destinată creşterii calităţii serviciilor dedicate centrului universitar clujean, fapt care va avea un beneficiu evident asupra dezvoltării turismului medical”, se mai arată în acelaşi comunicat remis presei.


Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj are 1592 de paturi organizate în 34 secţii clinice în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale. La ora actuală spitalul este structurat pavilionar şi îşi desfăşoară activitatea în peste 20 clădiri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter