Social

Cardurile de sănătate nu vor putea fi folosite. Medicii de familie nu vor să cumpere cititoare

Medicii de familie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pasează de la unii la alții cumpărarea cititoarelor de carduri de sănătate.

Medicii nu vor sa cumpere cititoare de carduri Medicii nu vor sa cumpere cititoare de carduri

Distribuția cardurilor de sănătate a început în județul Cluj de trei zile și aproape 440.000 de clujeni vor primi cardul până în 6 noiembrie. Pentru ca aceste instrumente să devină funcționale, medicii de familie trebuie să cumpere cititoare de carduri și apoi să inscripționeze cardurile, adică să introducă în softul special al acestuia datele pacientului: nume, prenume, vaccinuri, alergii etc. Dacă conducerea CNAS consideră că medicii trebuie să achiziționeze cititoarele, aceștia apreciază că nu este treaba lor să se ocupe de acest aspect. “Noi încă nu am cumpărat cititoarele de carduri, dar ar fi bine ca implementarea acestui proiect să se facă cap coadă de către Casa de Asigurări de Sănătate din moment ce este programul lor”, afirmă dr. Emiliana Coștiug, medic de familie în Cluj-Napoca.

Cadrele medicale au avut discuții despre acest subiect cu conducerea CNAS și speră la un răspuns favorabil. 


Habar nu au cum arată cititoarele de carduri

Medicii spun că pe piață există 10-15 feluri de cititoare de carduri și dacă fiecare medic își va cumpăra un alt gen de cititor există riscul să apară erori de funcționare. “Programul este al Ministerului Sănătății și al CNAS, dar noi ne implicăm voluntar. Trebuia făcută o licitație și să cumpere același gen de device. Eu ca medic nu știu cum arată aceste cititoare și nici nu am experiența necesară să îl aleg pe cel mai bun. Prima dată când am văzut un device de acest fel a fost o dată în Cora”, declară medicul de familie Ioan Mureșan.

Prețurile cititoarelor de carduri variază între 10 și 15 euro.


Medicii se transformă în secretare

Pe lângă faptul că nu vor să cumpere cititoarele de carduri, medicii de familie spun că se vor transforma în secretare din cauză că ei vor fi cei care trebuie să introducă toate datele pacienților în softul cardului. Ioan Mureșan subliniază că are 1.500 de asigurați ale căror date trebuie inscripționate pe card, iar pentru fiecare pacient are nevoie de 20-30 de minute.  

Medicul de familie Emiliana Coștiug precizează că nimeni nu și-a pus problema cine va asigura mentenanța device-urilor respective după ce vor fi “încărcate” cu toate datele asiguraților. Medicii spun că ei nu au pregătirea necesară să se ocupe și de această problemă.


Rețeta electronică, doar în teorie

Ioan Mureșan adaugă că tot medicii de familie vor fi cei care vor face instructajul pacienților cu privire la utilitatea cardului. “Noi îi vom învăța pe pacienți cum se utilizează cardul, de ce este folositor și cum se utilizează”, spune medicul de familie.

Medicii se tem să nu apară probleme de incompatibilitate între device-uri și sistemul informatic unic integrat (SIUI) care de multe ori dă rateuri. De exemplu, unii pacienți apar decedați, copiii nu există de multe ori în SIUI sau sunt situații când copiii figurează pensionari. Mai mult, potrivit medicilor, rețeta electronică nu este tocmai electronică deoarece datele sunt introduse într-un soft pe calculator, apoi rețeta “electronică” este imprimată, iar pacientul merge cu hârtia la farmacie. Odată cu introducerea cardurilor, rețeta electronică va fi cu adevărat funcțională.

abonare newsletter