Social

Două ambulanţe noi pentru Cluj în prezenţa mai multori parlamentari şi miniştri PSD FOTO

Judeţul Cluj a primit sâmbătă două ambulanţe noi care vor fi folosite de serviciile UPU, dintr-un total de 48 de ambulanţe care vor fi distribuite în toată ţara. Acţiunea de predare-primire s-a făcut la Cluj-Napoca în prezenţa miniştrilor Nicolae Bănicioiu (ministrul Sănătăţii) şi Aurelia Cristea (ministrul pentru Dialog Social), a secretarului de stat în MAI Raed Arafat şi a mai multor politicieni PSD.

48 de ambulanţe nou nouţe au fost aliniate sâmbătă dimineaţa pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca la evenimentul de predare a unui număr de 48 de ambulanţe noi care vor fi folosite de serviciile UPU din toată ţara. Predarea ambulanţelor a făcut-o Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii şi Raed Arafat, secretare de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Zeci de medici şi ambulanţieri din aproape toate judeţele ţării au fost aliniaţi în faţa noilor maşini pentru a primi cheile din mâna ministrului Nicolae Bănicioiu.


Raed Arafat a explicat că acţiunea face parte dintr-un plan mai amplu care presupune dotarea anuală a serviciilor de urgenţă cu maşini noi care să înlocuiască maşinile care se distrug.

“Maşinile din 2007, care majoritatea încă circulă în ţară, deja au atins şi 500.000-600.000 de kilometri şi este normal să se facă această înlocuire periodică, să evităm să cumpărăm o cantitate mare deodată. Nu mai pot să fie maşini de primă linie. În 2007 s-au cumpărat cantităţi mari pentru că în anii precedenţi nu s-a făcut nimic şi tot parcul s-a prăbuşit deodată, acum se fac treptat dotările şi se înlocuiesc treptat astfel încât să nu fim nevoiţi să cheltuim mulţi bani deodată pe maşini şi pe reparaţii. Până la sfârşitul anului din fondurile alocate de Guvern mai avem 50 de maşini 4x4 şi mai sunt un număr de maşini de multiple victime care vor dota restul ţării. Cele 4x4 vor fi mai scumpe, 66.000 de euro cu dotare completă plus TVA. Asta ne va permite să intervenim şi la înzăpeziri şi la toate problemele mai critice să avem în mai multe judeţe maşini şi ne va creşte capacitatea de intervenţie”, a declarat Raed Arafat.


Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că în urmă cu o lună, tot de la Cluj-Napoca au fost livrate alte 37 de ambulanţe noi.

“Programul de modernizare continuă, astăzi este iarăşi o etapă, este vorba de 48 de maşini, toate noi, oamenii sunt bucuroşi pentru că le primesc, sunt conform cererilor pe care le-am primit de la Serviciile de Ambulanţă, mă bucur că am reuşit la timp să le livrăm. În urmă cu o lună şi jumătate tot la Cluj şi am livrat 37 de maşini”, a spus Bănicioiu.


Raed Arafat a mai precizat că dotarea acestor ambulanţe este peste dotarea din alte ţări.

“La achiziţia ambulanţelor noi urmărim anumite standarde. Aceste ambulanţe sunt de tip B. Ca şi dotare suntem cu nimic mai jos, suntem chiar peste, decât dotarea care este în alte ţări. La preţuri suntem cu cel puţin 10-20% sub preţul european dacă luăm ambulanţe de acest nivel şi cu dotarea pe care o am. Suntem în condiţii de normalitate ca şi dotare şi ca necesităţi pentru echipele de urgenţă. Acest program trebuie să continue în sensul în care să se aloce în fiecare an un fond care să ne permită să ne înnoim o parte din parcul auto. Anul viitor vom finaliza dotarea specifică pe programul de dezastre”, a adăugat Arafat.


Parcul auto al serviciilor de urgenţă este în acest moment de peste 1300 de ambulanţe şi 400 de ambulanţe SMURD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter