Social

6.000 de semnături nu au convins Primăria să scape studenții de cardul care condiționează transportul gratuit

În Cluj, transportul e gratuit pentru studenți doar dacă au un card care este eliberat contra cost de câteva organizații studențești private. Taxa variază între 20 şi 25 lei.

Raspunsul primarului Emil Boc Raspunsul primarului Emil Boc

Printr-o hotărâre de Consiliu Local, de opt ani, studenții din Cluj nu pot beneficia de abonament gratuit la transportul în comun dacă nu au un card studențesc.  Acest card este eliberat contra sumei de 20-25 lei de către câteva organizații studențești, private care au semnat un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Dacă anul trecut, studenții aveau o ofertă de două carduri, anul acesta numărul lor a crescut la cinci, dar taxa de eliberare a acestui card a rămas.

Un consilier local încearcă de aproape un an să îl convingă pe primarul Emil Boc să renunțe la cardurile respective, dar până acum nu a reușit acest lucru. “Cardurile studențești reprezintă o chestiune birocratică, nesolicitată, negratuită, netransparentă și, mai presus de toate, inutilă în acordarea gratuității transportului în comun pe raza municipiului Cluj-Napoca”, scria consilierul local PNL, Ioan Bîldea, într-o propunere pe care a trimis-o conducerii Primăriei, luna trecută.


Banii ajung în conturile ONG-urilor studențești

Pe lângă inutilitatea lor, cardurile respective nu fac altceva decât să umfle conturile asociațiilor studențești private. “Municipalitatea obligă studenții, fără nici o justificare, să dețină unul din cele cinci carduri studențești pentru a primi abonamentul subvenționat pe două linii de transport în comun. Astfel studenții sunt obligați să-și facă anual unul din cele cinci carduri, deși cardurile nu sunt emise de către Primărie. Din păcate, patru din cele cinci carduri costă la eliberare între 20 și 25 de lei, bani care nu ajung în contul Primăriei, ci în conturile unor
terțe ONG-uri”, subliniază Ioan Bîldea. El adaugă că serviciul este promovat ca fiind gratuit când, în realitate este obținut contra cost de către studenți.

Consilierul local consideră că abonamentul ar trebui să se acorde gratuit, doar pe baza carnetului de student, vizat la zi, la fel ca în București, Iași, Craiova.


6.000 de studenți sunt împotriva condiționării gratuității

Pentru a-și susține cât mai bine propunerea, consilierul PNL a adunat și semnături ale studenților. A reușit să obțină aproape 6.000 de semnături, dar nu au fost suficiente să îl convingă pe primar. Într-un răspuns scris oferit consilierului PNL, cu privire la eliminarea condiționării gratuității prin acele carduri, Emil Boc a precizat trebuie să se consulte cu conducerea Companiei de Transport Public Cluj și cu organizațiile studențești. “De asemenea, am solicitat și opinia Direcției Tehnice având în vedere că în anul 2015 va fi introdus sistemul de ticketing”, a declarat primarul.

6% din posesorii cardurilor sunt utilizatori frecvenți

Ioan Bîldea a subliniat că din informații neoficiale, aproximativ 15% din posesorii de carduri studențești au utilizat cel puțin o dată pe parcursul unui an universitar respectivul card pentru alte reduceri oferite, în afară de transportul în comun și aproximativ 6% din posesorii de carduri sunt utilizatori frecvenți ai acestora pentru reducerile acordate, în afara transportului în comun. Majoritatea studenților achiziționează aceste carduri doar pentru că sunt obligați de către primărie.


Monitorul de Cluj a scris pe larg, la începutul acestui an, despre modul în care studenţii sunt jecmăniţi pentru a beneficia de transport gratuit. Articolul poate fi citit AICI.

abonare newsletter