Social
Rezidențiat 2014 : la Cluj cea mai mare concurență a fost la farmacie
Examenul de rezidențiat din acest an a avut loc în șase centre universitare. La Cluj, s-au înscris 837 candidați pe 616 locuri. Cea mai mare concurență a fost la farmacie.
Rezidențiat 2014 : la Cluj cea mai mare concurență a fost la farmaciePeste 5.600 de candidați s-au înscris pentru a ocupa unul dintre cele 3.909 locuri și posturi disponibile, ieri, la concursul de rezidențiat care a avut loc simultan, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. La Cluj, concursul s-a desfăşurat pentru posturile publicate în judeţele Alba, Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare şi pentru locurile publicate în centrele universitare Cluj-Napoca şi Oradea.
La medicină s-au înscris mai puțini candidați decât numărul locurilor. În schimb, concurența la medicină dentară a fost de 2,4 pe un loc la farmacie a fost de 2,7. Potrivit reprezentanților Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, s-au înscris 837 de candidaţi, după cum urmează: medicină – 597, medicină dentară – 168, farmacie – 72. Pentru sesiunea 23 noiembrie 2014, s-au scos la concurs: 616 de locuri, din care 522 la medicină, 68 la medicină dentară, 26 la farmacie ; 106 posturi, din care 104 la medicină şi 2 la farmacie.
“Concursul s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore, pentru toate domeniile. Toate întrebările de concurs au fost elaborate de comisiile de specialiști, desemnate de comisia locală de rezidențiat. Punctajul minim de promovare a reprezentat 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu. Rezultatele examenului vor fi făcute publice după confirmarea acestora de către Ministerul Sănătății, pe site-ul universității www.umfcluj.ro și pe www.rezidențiat.ms.ro”, au precizat reprezentanții UMF Cluj.
Concursul de rezidenţiat a fost amânat pentru 23 noiembrie, cu o săptămână mai târziu faţă de data stabilită iniţial, întrucât în 16 noiembrie are loc turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.
Taxa de participare la rezidenţiat a fost de 360 lei/candidat.
La rezidenţiatul din 2013 au fost înscrişi, la nivel naţional, 5.102 de absolvenţi, care au concurat pentru 3.879 de locuri şi posturi.
În 2012, la concursul de rezidenţiat au fost oferite 3.778 de locuri şi posturi, pentru care au concurat peste 5.300 de absolvenţi.