Social
Copiii care se internează la Pediatrie III, scutiți de drumuri între spitale pentru investigații complicate
Pacienții Clinicii Pediatrie III de pe strada Câmpeni își vor putea face, de acum, chiar în clinică investigații precum endoscopii sau explorări funcționale respiratorii.
Mii de copii care sunt tratați anual la Clinica Pediatrie III din Cluj-Napoca nu vor mai fi puși pe drumuri pentru anumite analize. Joi, a fost inaugurată oficial o subsecție a clinicii și trei departamente de examinări. “Am asigurat condiții de cazare moderne, cu lucruri noi, cu tot ce înseamnă confort. Dar, pe lângă condițiile de cazare, noi ne bucurăm că am reușit să înființăm și cele trei departamente de examinări: digestive, endoscopie digestivă superioară, colonscopie, manometrii, explorări funcționale respiratorii pentru copiii cu boli cronice și în principal astm bronșic. În clinică la noi, sunt dispensarizați anual peste 1.300 de bolnavi cu astm bronșic. La trei luni îi chemăm la control”, a declarat conf. dr. Cornel Vălean, șeful Clinicii Pediatrie III din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
În primul rând, copiii sunt cei care beneficiază de modernizarea subsecției și de înființarea celor trei departamente. “Câștigurile sunt imense pentru noi. Sunt lucruri care acum le facem acasă la noi, într-un spațiu adecvat. Aici facem tot ce înseamnă boli respiratorii cronice la copil sau boli digestive, cardiace. Monitorizăm și alte afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat. Noi ne-am profilat într-un fel pe boli respiratorii, dar am dezvoltat și partea de boli digestive, și mai ales imagistica, ecografia la care avem prioritate națională”, a mai spus Cornel Vălean.
Șeful clinicii a subliniat că examinarea ecografică la copil este diferită de cea la adult. “Copiii nu sunt adulți în miniatură, există probleme specifice. De exemplu, în ecografie, atunci când examinezi un copil trebuie să știi patologia copilului, nu a adultului”, a precizat Vălean.
Subsecția inaugurată are 30 de paturi și funcționează într-un spațiu complet modernizat. Clinica Pediatrie III funcționează în locația de pe strada Câmpeni din anul 1970 când a fost deschisă cu 100 de paturi. Aproape jumătate din pacienții clinicii sunt din alte județe. “Vocea pediatriei și a pediatrilor aici în Cluj trebuie să se facă simțită tot mai mult pentru că activitatea medicală este importantă pentru toată Transilvania. 45% din copiii care se internează în Spitalul de Copii provin din alte județe. Avem pacienți care vin chiar și din Dobrogea, București și atunci trebuie să știm că Spitalul de Copii din Cluj oferă o asistență medicală deosebită”, a afirmat dr. Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.