Social
Premieră națională: Cluj-Napoca a introdus trasee turistice pentru nevăzători
Pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, Cluj-Napoca tocmai a devenit cel mai prietenos oraș din România. Începând de joi, clujenii se pot lăuda cu primul traseu turistic adaptat celor cu deficiențe de vedere.
Proiectul „Terra Mirabilis” este realizat de asociația Babilon Travel cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică al municipiului Cluj-Napoca.
În vederea realizării traseului turistic, adaptat nevoilor nevăzătorilor, proiectul Terra Mirabilis a realizat suportul material menit să documenteze traseul și a calificat voluntari, în număr de opt, capabili să însoțească în siguranță persoanele sau grupurile de nevăzători pe acest traseu.
Suportul material este format din ghiduri turistice, hărți, materiale informative și promoționale, care permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilități de vedere, din țară sau străinătate, să parcurgă în siguranță un traseu de vizitare a Clujului. Traseul cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente și lăcașuri de cult, care pot scoate în evidentă dimensiunea multiculturală și multietnică a orașului. Suportul material, în limbile română și engleză, este creat în formate potrivite persoanelor cu dizabilități de vedere, adică ghiduri audio, materiale tipărite cu caractere mari. De asemenea aceste materiale sunt disponibile și în format digital (MP3 și PDF).
În momentul de față, proiectul se adresează în special deficienților de vedere și mai puțin nevăzătorilor. Ghidul turistic conține caractere mari, mai ușor vizibile, folosind totodată un limbaj util celor cu deficiențe de vedere. În cadrul obiectivelor turistice, au fost stabilite o serie de convenții împreună cu administrația muzeelor. De exemplu, o parte din exponate au fost copiate la Muzeul Etnografic, pentru a putea fi atinse de către vizitatorii cu deficiențe de vedere.
Într-o primă etapă, vor fi făcute disponibile 40 de astfel de ghiduri special redactate, dintre care jumătate vor fi în limba engleză. Autorii proiectului doresc ca într-un viitor apropiat respectivele suporturi materiale să fie traduse în limbaj braille, la care să se adauge hărți tactile.
„Proiectul este gândit și pentru a stimula incluziunea celor cu deficiențe de vedere în comunitate. Noi am încercat să stimulăm interacțiunea între cei cu deficiențe de vedere și cei fără, deoarece oamenii cu probleme de vedere au o zonă de confort din care ies extrem de greu, și de accea uneori au nevoie de a fi impulsionați. Dorim să facem și un fel de rețea, între centrele de nevăzători, ca să ajutăm și alte asociații să facă ceea ce am făcut noi la Cluj-Napoca, a declarat Gaby Nagy, reprezentatul Babylon Travel.
Nouă obiective au fost introduse în ghidul turistic realizat special pentu acest proiect: Piața Avram Iancu, Bastionul Croitorilor, Biserica Reformată, Piața Unirii, Palatul Banffy, Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic, Piața Muzeului şi Casino-ul.
Traseele turistice dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere sunt gratuite.