Social

Cum a fost la Cluj prima zi de înscriere la clasa pregătitoare. Ce trebuie să știe părinții și copiii - VIDEO

Prima etapă de înscriere în clasa zero se desfășoară în perioada 23 februarie – 13 martie.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare a început, luni 23 februarie și se va încheia în 13 martie. În fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.00 – 20.00 și sâmbăta între orele 9.00 – 13.00, părinții sunt așteptați la secretariatele școlilor pentru înscrierea copiilor. În Cluj-Napoca, în primele ore din prima zi de înscriere numărul de înscrieri a fost destul de mic comparativ cu aceeași perioadă de acum doi-trei când părinții formau cozi de zeci de persoane. Astăzi, până în jurul orei 12.00, la Liceul Teoretic Gheorghe Șincai Cluj-Napoca 10 părinți și-au înscris copiii, iar la Colegiul Național George Coșbuc, nouă elevi au fost înscriși la secția română și trei la secția germană. “În general, lumea s-a obișnuit cu sistemul de înscriere și nu mai vin foarte mulți în prima zi, ci vin gradual. În urmă cu doi-trei ani, în prima zi au venit foarte mulți, dar după aceea și-au dat seama că perioada de înscriere este destul de lungă și nu sunt probleme”, a declarat Lucian Popescu, directorul Colegiului Național George Coșbuc.

Care sunt actele necesare la înscriere

Părinții trebuie să știe că toată procedura nu durează mai mult de 10 minute și au nevoie de câteva acte plus o cerere tip care se completează la școală. „Au nevoie de copie a certificatului de naștere al copilului, copie a cărții de identitate a părintelui, în cazul elevilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie se cere un rezultat al evaluării psiho-somatice”, a afirmat profesorul Lucian Popescu.


De asemenea, la înscrierea în clasa zero la acest colegiu se ține cont și de anumite criterii specifice școlii: apropierea domiciliului și al locului de muncă al părintelui.


La George Coșbuc, la secția în limba română sunt două clase, fiecare cu 25 de elevi și la secția germană, trei clase, tot cu 25 de elevi. La Liceul Teoretic Gheorghe Șincai se vor forma două clase a câte 25 de elevi fiecare.

La Coșbuc, pentru secția germană nu există o circumscripție, ci doar un interviu de cunoaștere a limbii, la sfârșitul perioadei de înscriere.


Anul trecut au fost mai multe cereri decât locuri

Dacă mai rămân locuri libere, acestea vor fi ocupate din a doua etapă, dar la școlile din centru, în general nu rămân. În anul precedent, la Colegiul George Coșbuc au fost cinci clase zero. “Anul trecut am avut cinci clase și am avut mai multe solicitări decât numărul locurilor disponibile. La secția germană,10-15 elevi nu s-au mai putut înscrie și la secția română, cinci-șase elevi”, a precizat Lucian Popescu.

Elevii din clasa zero învață să învețe

Învățătoarele care predau la clasa zero spun că cei mai mici elevi învață să învețe. “Se pune accent pe una sau pe alta din discipline. Clasa pregătitoare este anul de tranziție al copiilor pentru ceea ce implică a fi școlar. Accentul este pus diferențiat în funcție de viziunea fiecărui dascăl și dacă îmi cereți să îmi exprim părerea mea proprie, consider că în acest an accentul ar trebui pus primordial pe deprinderile pe care acești copii trebuie să le dobândească pentru a conviețui cu ceilalți. Este foarte important să învăț să îl accept pe cel de lângă mine, e important să lucrez cu cel de lângă mine, să vorbesc pe un ton potrivit pentru a relaționa cu ceilalți, să știu să mănânc, să mă îmbrac, să mă bucur de ceea ce înseamnă a fi școlar. Dincolo de toate acestea, ei învață și literele, să buchisească primele cuvinte și propoziții, să utilizeze numerele, să picteze, să cânte, învață să învețe”, a explicat Anca Turdășan, învățătoare la clasa pregătitoare la Colegiul Național George Coșbuc Cluj-Napoca.


Părinții care nu reușesc să își înscrie copiii în prima etapă, au la dispoziție și etapa a doua care începe în 24 martie și se încheie în 3 aprilie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter