Social
Peste 72.000 de români, diagnosticaţi cu Parkinson
Peste 72.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar în ultimii ani s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată, a precizat, vineri, 03 aprilie 2015, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson România.
Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer, fiind cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina (substanţa neurotransmiţătoare responsabilă de capacitatea organismului de a-şi controla mişcările).
La nivel mondial sunt diagnosticaţi peste 6,4 milioane de pacienţi cu boala Parkinson, estimându-se că numărul acestora va ajunge la 9,3 milioane până în 2030.
Se estimează că la nivel naţional sunt peste 72.000 pacienţi diagnosticaţi.
Conform datelor înregistrate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), numărul pacienţilor cu boala Parkinson aflaţi sub tratament în 2014 a crescut cu 4.000, în timp ce în 2013 numărul acestora a crescut cu 9.000.
Specialiştii spun că se consideră că simptomele devin manifeste atunci când nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50 la sută faţă de valorile normale şi, de cele mai multe ori, primele simptome al bolii apar între 50 -70 de ani.
Medicii avertizează că, în ultimii ani, s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată, unul din 20 de bolnavi prezentând primele simptome în jurul vârstei de 40 de ani.
Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson România a amenajat, vineri, în Centrul vechi al Capitalei primul covor din lalele din România pentru creşterea notorietăţii bolii Parkinson şi a adresabilităţii către medicul neurolog, dar şi pentru a marcha debutul lunii de luptă împotriva acestei boli şi a campaniei de informare "Grădina cu speranţe" demarată în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România.