Social

Sucul medicament din coji de fructe, descoperit de un cercetător de la USAMV

Un produs unic în România a fost descoperit de un cercetător de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

Cel târziu la sfârşitul anului viitor vom găsi pe piaţă o băutură naturală 100% care este deopotrivă suc de fructe şi legume şi medicament pentru persoanele cu afecţiuni gastrointestinale. Produsul este unic în România, iar meritul aparţine cercetătorului clujean Dan Vodnar de la USAMV Cluj care a demarat un proiect în cadrul căruia lucrează la crearea unui suc din coji şi resturi de fructe şi legume. La perfecţionarea acestui suc medicament muncesc 20 de persoane de la USAMV Cluj, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Octavian Fodor Cluj-Napoca şi o societate comercială care se va ocupa de producerea şi punerea pe piaţă a sucului.

Suc făcut doar din anumite fructe şi legume

Produsul este făcut doar din anumite fructe şi legume, nu conţine deloc zahăr şi este 100% natural. “Folosim struguri roşii, struguri albi, mere, sfeclă roşie, morcovi şi pulpă de portocală. De ce sucuri din reziduuri? Pentru că reziduurile din industria alimentară şi în special cojile de fructe, de legume care sunt libere de pesticide şi de orice altă substanţă chimică sunt foarte valoroase din punct de vedere nutriţional. Au compuşi care pot să fie uşor de asimilat de către organismul nostru”, explică Dan Vodnar.


Medicii testează produsul pe pacienţi bolnavi

Pe lângă valoarea nutritivă şi conţinutul ridicat de vitamine, sucul este şi medicament după adăugarea în compoziţie a bacteriilor probiotice active, adică acele bacterii bune din intestine. Aceste bacterii ajută la tratarea unor inflamaţii gastro-intestinale, cum ar fi colonul iritabil. “Partenerul nostru, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Octavian Fodor va testa produsul la nivel de pacienţi. Ei fac un studiu atât pe pacienţii sănătoşi cât şi pe pacienţii care suferă de sindromul de colon iritabil. Al treilea partener care este un IMM are rolul ca la finalul anului 2016 să aibă deja implementată tehnologia cap coadă de producţie a acestor sucuri şi să le scoată pe piaţă”, afirmă cercetătorul clujean.

El adaugă că această băutură nu este doar pentru pacienţi, ci poate fi consumată de oricine altcineva pentru că îţi populează benefic organismul cu aceste bacterii probiotice.


Probioticele transformă sucul în medicament

Ineditul suc din reziduuri de fructe şi legume devine medicament după ce sunt adăugate probioticele. “Bacteriile probiotice vor fi încapsulate în dop şi după ce consumatorul cumpără produsul, apasă capacul, din capac se vor elibera bacteriile probiotice, le omogenizează şi bea sucul. Bacteriile sunt active chiar dacă e scoasă apa din ele, dar dacă ar fi puse direct în sticla cu suc ar începe să fermenteze”, declară Dan Vodnar.

Produsul este pasteurizat la 76 grade şi atunci se păstrează toate valorile nutritive şi vitaminele. Dacă nu ar fi pasteurizat, produsul ar fermenta.


Sucul medicament este produs în cadrul unui proiect în valoare de 1.487.000 lei, cu finanţare de la Ministerul Educaţiei.15% din bani sunt asiguraţi de IMM-ul implicat în proiect.

abonare newsletter