Social

Com’on Cluj va anima oraşul cu jonglerii, flashmob-uri şi roboţi pe catalige

250 de idei ale tinerilor clujeni vor primi bani de la Primărie pentru a fi puse în practică anul acesta.

Com’on Cluj va anima oraşul cu jonglerii, flashmoburi şi roboţi pe catalige Com’on Cluj va anima oraşul cu jonglerii, flashmoburi şi roboţi pe catalige

Proiectul de bugetare participativă, o premieră naţională, a debutat în urmă cu doi ani în cartierul Mănăştur. În urma unor dezbateri, mănăşturenii au stabilit cum vor cheltui banii puşi la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca. Una dintre priorităţi a fost modernizarea fostului cinematograf Dacia, imobilul fiind acum în plin proces de reabilitare.

500.000 lei, fondul de finanţare

După o pauză de aproape doi ani, Federaţia Share, coordonatorul Capitalei Europene a Tineretului a reluat ideea de bugetare participativă în cadrul proiectului Com’On Cluj. Anul acesta sunt implicaţi tinerii care au fost invitaţi să vină cu idei. Proiectele lor au fost votate online până în 15 aprilie, stabilindu-se că primele 250 de idei vor primi finanţare. Au fost înscrise 437 de proiecte. Fiecare proiect va primi fonduri diferite, în funcţie de amploarea proiectului şi de sumele solicitate. Se va merge până la maxim 4.500 lei pentru un proiect. Valoarea totală a fondurilor pentru proiectele tinerilor este de 500.000 lei.


250 de proiecte primesc bani

Ieri, a avut loc la sediul Primăriei Cluj-Napoca o primă întâlnire cu iniţiatorii celor 250 de proiecte. “Astăzi (ieri – n.red.) am avut primele discuţii cu reprezentanţii primelor 250 de proiecte din clasament. Vor urma apoi întâlniri pe grupuri mici cu implicarea unor specialişti care să ne ajute la îndeplinirea proiectelor. Foarte multe iniţiative vor putea fi comasate, apoi urmează să stabilim un calendar provizoriu al iniţiativelor. Pe parcursul acestui an toate proiectele vor fi puse în practică”, a explicat Hanna Ugron, coordonator profesional al proiectului Com’On Cluj.

Multilingvismul, pe locul I

În urma încheierii procesului de votare, pe locul I din cele 437 de proiecte se află o iniţiativă a Musai-Muszáj care are ca și obiectiv realizarea unui oraș cu adevărat multicultural și muiltilingv, prin atragerea atenţiei publicului la problemele legate de conviețuirea mai multor etnii în același spațiu. Astfel, Musai-Muszáj vrea să organizezeze diverse flashmoburi și dispute publice. Această iniţiativă a adunat 920 de voturi.


Dance and Smile a ocupat locul secund

Pe locul doi se află proiectul Dance and Smile care a obţinut 865 de voturi şi dorește să sărbătorească cei 30 de ani de existență al Ansamblului Bogáncs din Cluj printr-un șir de manifestări cultural, în perioada 19-26 aprilie 2015. “Ideea noastră este, pentru această perioadă, organizarea flashmobului Dance and smile, care poate fi organizată într-un spațiu deschis, în parcul Ion Luca Caragiale, unde în anii `70- `80 se dansau dansuri populare. Dorim să atragem atenția clujenilor, și nu numai, despre importanța dansului popular ca un element al vieții culturale al orașului”, au precizat iniţiatorii proiectului.

Colivie în oraş şi teatru itinerant

Locul trei, cu 725 de voturi a fost obţinut de proiectul VATRIOM care presupune crearea a opt costume de roboţi, din care doi pe catalige. Aceştia, prin coregrafie, spectacol, creaţie vestimentară şi electrică vor surprinde şi totodată vor ţine în suspans publicul clujean în decursul celor 30 de minute de spectacol.


Următoarele locuri în Top 10 au fost ocupate de următoarele iniţiative: un spectacol de corzi şi trambulină, jonglerii cu poi, menuet pe catalige, o sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice, montarea unei colivii de mari dimensiuni în centru, Horror Story – Teatru itinerant, reactivarea unor spaţii comerciale ca expoziţii.

Toate cele 250 de proiecte pot fi consultate AICI.

abonare newsletter