Social

Cardul de sănătate a creat haos la Institutul Oncologic Cluj

Din 1 mai, cardul de sănătate a devenit obligatoriu astfel că pacienții trebuie să meargă cu acest instrument la consultații, analize și internare.

Introducerea cardului de sănătate creează haos, de câteva zile, în spitalele din Cluj și din țară. Miercuri dimineața, la Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca, cel puțin 200 de persoane așteptau la coadă pentru diverse fișe precum internare de zi, analize medicale, internare de lungă durată, externare.

Pacienți cu branula montată pe venă, bolnavi duși cu căruciorul de cei din familie, oameni în vârstă care abia se țineau pe picioare, pacienți abia operați și aparținătorii acestora au fost obligați să aștepte la rând ore întregi într-o căldură și o aglomerație infernală.


De obicei, totul dura zece minute

Pacienții care erau așezați la rând au afirmat că de obicei toată procedura pentru internare sau analize medicale dura cel mult zece minute. “Eu am nevoie de fișă de internare pentru o zi. Toată noaptea am fost pe drum, vin din Neamț, acum trebuie să îmi fac analizele și apoi o să intru la chimioterapie. Stau la rândul ăsta de o oră și jumătate, sunt nedormită, nemâncată. Până acum, nu stăteam mai mult de zece minute și uitați-vă acum ce bătaie de joc îndurăm după ce că suntem bolnavi”, a spus o pacientă care aștepta să ajungă la ghișeu, alături de ceilalți aproape 200 de oameni. 

Nervi, certuri și sistem blocat

Nervii pacienților au fost întinși la maxim, iscându-se și certuri între ei din cauza celor care au sărit peste rând și au intrat în față.


Toată întârzierea a fost cauzată de sistemul informatic care se bloca la aproape fiecare validare de card. “Am înțeles că se tot blochează sistemul informatic când încearcă să valideze cardul. Sunt patru doamne acolo la ghișee și tot nu fac față. Nu înțeleg de ce i-au dat drumul sistemului respectiv dacă tot nu merge cum trebuie. Să ne lase așa până rezolvă neajunsurile”, a afirmat un bărbat care aștepta pentru internare de lungă durată.

Cozi și la Casa de Asigurări de Sănătate

De la începutul săptămânii, același haos este și la Casa de Asigurări de Sănătate unde stau la coadă asigurații care nu au primit cardul de sănătate prin poștă, acasă. Fie că sunt bolnavi sau nu, oamenii s-au dus la CAS să îl ridice, mai ales că unele laboratoare nici nu vor să audă de analize gratuite fără cardul de sănătate. La Institutul Oncologic, pacienții au fost anunțați că o lună și jumătate vor mai beneficia de servicii medicale gratuite chiar dacă nu au intrat încă în posesia cardului. De altfel, și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a subliniat că medicii trebuie să consulte pacienții și în absența cardului de sănătate.

abonare newsletter