Social

Clujenii au promovat dialogul, toleranța și drepturile omului în Săptămâna Voluntariatului

Săptămâna Națională a Voluntariatului a fost sărbătorită la Cluj-Napoca printr-un proiect educativ, „Biblioteca Vie”, o acțiune stradală a cărui scop este acela de a promova dialogul, toleranța și drepturile omului.

Acțiunea a avut loc miercuri, 13 mai 2015, în Piața Muzeului și a fost organizată de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Potrivit acestora, „Biblioteca Vie” este o metodă inovativă creată cu scopul de a promova dialogul, a reduce prejudecățile și a promova drepturile omului.

„Biblioteca Vie se desfășoară asemenea unei biblioteci obișnuite, în cadrul căreia cititorii pot împrumuta cărți pentru o perioadă limitată de timp, le citesc iar apoi le returnează. Există însă două elemente care o diferențiază de o bibliotecă obișnuită: cărțile sunt vii, sunt persoane, iar citirea lor presupune dialogul cititorului cu acestea”, afirmă reprezentanții Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.


La evenimentul organizat în Piața Muzeului, trecătorii au fost invitați să devină „cititori”, petrecând 30 de minute alături de o „carte vie”. Între cărțile împrumutate de participanți s-au aflat: „Dizabilitatea - viața, o continuă provocare”, „Un educator tatuat”, „Bătrânul”, „Minoritarul maghiar”, „Celălalt gen sau o poveste despre sexism”, „O femeie fără bărbat sau cum este să fi feministă”, „A trăi ca un vegetarian”, „Chitaristul full-time sau cum ești văzut câștigându-ți existența prin muzică”. 

Fiecare „carte vie” a fost reprezentată de o persoană care s-a confruntat la un moment cu discriminarea, într-o formă sau alta, cel mai căutat titlu din „Biblioteca Vie” fiind „Minoritarul maghiar”.


Pentru mine experiența de carte într-o Bibliotecă Vie a fost una inedită, dar foarte plăcută”, a spus Ilinca R., una dintre „cărțile vii” prezente la eveniment.

Întreaga experiență a fost una profundă, am avut nevoie de puțin timp să îmi pregătesc întrebările înainte de a interacționa cu cartea aleasă”, a afirmat un alt „cititor” al Bibliotecii Vii.


Ne bucurăm că într-un context atât de bogat din perspectiva activităților și a evenimentelor organizate în oraș, clujenii ne-au dat puțin din timpul lor și ni s-au alăturat azi la Biblioteca Vie. Sperăm că am reușit să subliniem și azi importanța respectării diversității umane și a renunțării la etichetele ce ni le punem unii altora”, a declarat la rândul său Ioana Bere, coordonatorul programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca.

Săptămâna Națională a Voluntariatului continuă și joi, 14 mai 2015, când voluntarii clujeni vor găti pentru peste 150 de persoane beneficiare ale inițiativei “O masă caldă”.

abonare newsletter