Social
Locul din Cluj unde ești salvat de sforăitul patologic
Marii sforăitori care sunt o pacoste pentru partenerul de somn și un real pericol pentru ei înșiși au șansa vindecării de acest sforăit patologic.
Tot mai multe persoane care suferă de forme grave de sforăit, însoțite de apnee în somn au învățat că pentru a scăpa de această boală pot să meargă la medicii care sunt specializați în somnologie. În Cluj, funcționează un centru de somnologie în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello. Aici ajung pacienți de toate vârstele care vor să scape de sforăit.
“Acest serviciu de somnologie a luat ființă la sfârșitul anului 2006, iar activitatea a început în ianuarie 2007. La început, lumea nu prea știa de această boală pentru că vorbim de niște manifestări care nu dor, apneea în somn nu doare, nu supără pacientul decât la un moment dat. Am început cu unul-doi pacienți pe săptămână sau la două săptămâni și acum avem doi pacienți pe zi”, afirmă conf. dr. Doina Todea, coordonatorul centrului de somnologie.
Medicii spun că apneea în somn este un sindrom care apare din cauza închiderii căilor respiratorii pe o durată de cel puțin zece secunde și care se poate repeta de foarte multe ori pe parcursul nopții.
Doctorul Doina Todea subliniază că aceste tulburări de somn au consecințe grave pe parcursul zilei. “O persoană care suferă de apnee în somn nu are un somn odihnitor astfel că pe parcursul zilei apare somnolența, irascibilitatea, pacientul nu se poate concentra. De exemplu, avem pacienți care adorm când stai de vorbă cu ei. Problema este la cei care au condiții de muncă de responsabilitate. Am avut exemple de persoane care lucrau cu bani și care în timpul ațipelilor erau păgubite de sume pe care le aveau pe masă. Tot din cauza somnolenței diurne apar accidentele rutiere, aeriene din cauza coordonatorilor de trafic”, explică specialistul clujean.
Persoanele care suferă de apnee în somn trebuie să știe că tulburările de ritm cardiac din timpul somnului pot să determine moartea subită.
Un pacient cu sforăit patologic poate ajunge la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie. “Noi îi facem o foaie de observație pe baza unui chestionar de somnolență care cuantifică această condiție de a adormi în diferite ocazii. Sunt niște întrebări pe care le adresăm pacientului: unde adoarme – la ședințe, dacă este pasager în mașină. Stabilim dacă este vorba despre apnee în somn și care este gradul de severitate al bolii”, declară Doina Todea.
Odată diagnosticul stabilit, urmează a doua etapă în care se realizează această probă terapeutică. Pentru tratarea acestei afecțiuni, medicii folosesc niște aparate care eliberează o coloană de aer cu o presiune care împiedică de fapt căile respiratorii să se închidă. Aparatul este prevăzut cu o mască, aceasta se așează pe față ori de câte ori doarme pacientul și astfel ajută la deschiderea căilor respiratorii.
Pacienții se simt mult mai bine dacă folosesc acest aparat. “Îi întrebăm a doua zi, la vizită cum au dormit și avem răspunsuri precum: nu am mai dormit așa de când eram copil, nu am dormit așa niciodată. Li se schimbă și culoarea feței care devine una normală, privirea este mai clară, pacientul este prezent”, spune Doina Todea.
Aparatul poate fi folosit acasă și se închiriază pentru sume care variază între 160 și 200 lei. Tratamentul trebuie făcut atât cât este nevoie, uneori toată viața. Tinerii au o șansă ceva mai mare care prin intervențiile chirurgicale din sfera ORL, scăderea în greutate să oprească tratamentul pentru că a dat rezultate.