Social

5.000 de elevi din Cluj intră, de luni, în febra examenului de bacalaureat

Examenul de bacalaureat 2015 începe, mâine, cu proba de comunicare în limba română. La fel ca și în anii anteriori, elevii vor fi supravegheați cu camere video.

Școlile din județul Cluj sunt pregătite pentru începerea examenului de bacalaureat 2015. Mâine, aproape 5.000 de candidați susțin prima probă a sesiunii iunie-iulie a examenului de bacalaureat. În fiecare școală, absolvenții vor susține proba orală la limba și literatura română. “În județul Cluj, sunt înscriși 4.960 candidați, din care 545 sunt absolvenți din anii anteriori. În ceea ce privește desfășurarea probelor, în fiecare dimineață sunt comunicate subiectele, care vin prin sistemul central de la București și se citesc la Cluj. Școlile sunt pregătite pentru examenele din acest an, sunt dotate cu camere de supraveghere, la fel ca în anii anteriori”, a declarat Valentin Cuibus, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai mulți cu 7.000 la nivel național

La nivel național, s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut când au fost 161.682 de elevi. Potrivit datelor Ministerului Educației, dintre aceştia, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a bacalaureatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 - zi, 2.943 - seral şi 2.540 - frecvenţă redusă.


Care este noutatea de anul acesta

Noutatea pe care o aduce organizarea de anul acesta a bacalaureatului este obligativitatea că înregistrările audio-video din sălile de examen să fie verificate, prin sondaj, după încheierea fiecărui examen scris. Potrivit hotnews.ro, ordinul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat 2015, semnat de fostul ministru al Educaţiei Remus Pricopie, prevede următoarele că comisiile de bacalaureat asigură dotarea cu camere de supraveghere video şi audio funcţionale a sălilor în care se desfăşoară examenele, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele şi a sălilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările elevilor.

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile judeţene verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise.


În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.

Cu ce nu e voie în sală

Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacose, poşete, altele asemenea. Candidaţii care refuză să lase obiectele respective la intrare în centru nu vor fi primiţi în examen. 


Elevilor li se interzice să intre în examen şi cu: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la reţele de sociale, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea între candidaţi sau cu exteriorul.

Conform aceleiași surse, elevii care încalcă aceste reguli şi interdicţii vor fi daţi afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu copiuţele şi celelalte materiale cu care au fost prinşi. Ei nu vor mai putea participa la celelalte probe ale bacalaureatului 2015 şi îşi pierd dreptul de a le fi recunoscute, în sesiunile următoare, notele de la probele pe care le-au promovat la Bac, anterior eliminării, inclusiv de la examenele orale şi de competente digitale.

abonare newsletter