Social

Ciuce a mai salvat șase copii care sufereau de aceeaşi malformaţie ca cea a Sarei Maria. Șase întrebări pentru Petru Șușcă și sistem

Cazul nou-născutului de la Cluj, care a decedat în timp ce medicii și administrația spitalului se certau, scoate la iveală gravele probleme ale sistemului medical. Proasta organizare a sistemului sanitar românesc, litigiile dintre medicii Spitalului Județean Cluj și spaima unui manager că spitalul pe care îl conduce ar fi putut fi acuzat de malpraxis - au luat șansa la viață micuței Sara Maria Șendroiu. Fetița s-a născută prematur, la Cluj, cu o malformație congenitală gravă - hernie diafragmatică.

Profesorul Constantin Ciuce, șeful Secției de Chirurgie 1, din cadrul Spitalului Județean Cluj, a declarat că ar fi operat-o pe fetiță, dacă nu s-ar fi izbit de binecunoscuta birocrație românească.

Operația nu a fost făcută, iar fetița a decedat după cinci ore de la naștere, în ambulanța care o transporta între spitale, după o bâlbâială generală. Profesorul Ciuce nu a fost lăsat de managerul spitalului, Petru Șușcă, să opereze pe motiv că nu are specializare în chirurgie pediatrică, așa cum prevăd normele legale. Profesorul Ciuce s-a arătat indignat, mai ales că, în trecut, după cum a declarat, el a mai operat șase copii, care s-au născut cu aceeași gravă malformație, și toți au supraviețuit.


„În niciunul dintre aceste șase cazuri nu am fost întrebat niciodată dacă am specialitatea de chirurgie pediatrică. Este vina mea pentru că, de-a lungul timpului, niciun manager și nimeni altcineva nu m-a întrebat din punct de vedere administrativ, și iertați-mă, sigur că par ignorant, dar preocuparea mea a fost perfecționarea profesională și nu legislația. Ori, pe partea profesională, nimeni nu mi-a atras atenția că practic o profesie ilegală!”, a spus chirurgul clujean. Între managerul spitalului și profesorul Ciuce există o dispută mai veche, acesta din urmă acuzându- l pe economist, întro plângere penală, de abuz în serviciu. Ministerul Sănătății a dispus nu doar ca Direcția Județeană de Sănătate Publică să meargă în control, dar a și constituit ieri o comisie de evaluare medicală a cazului, care va descinde astăzi în teritoriu. Comisia e formată din reprezentanți ai Colegiului Medicilor, ai Ministerului Sănătății, chirurgi pediatri și medici neonatologi.

Nota 4, la managementul de caz

Managerul Petru Șușcă a precizat pentru presa locală că este ilegal ca medicii de adulți să trateze copiii și că spitalul pe care îl conduce nici nu avea dotarea necesară așa cum are Spitalul de copii către care fusese trimisă fetița. Prin urmare, după nașterea fetiței, prof. Ciuce nici măcar nu a fost contactat de neonatologii care s-au ocupat de caz, deși părinții fetiței și-au dat acordul expres ca nou-născutul să fie operat de acesta. „Nu puteam merge la neonatologie să smulg copilul! Nu știu care ar fi fost șansele de supraviețuire, nu am spus niciodată că șansele vor fi de sută la sută, dar măcar am fi încercat să facem ceva. Ăsta e marele meu regret”, a spus Ciuce.


Evenimentul Zilei: Șase întrebări pentru Petru Șușcă și sistem

1. Dacă totuși copilul nu avea nici o șansă, cum se încearcă acum a se acredita, de ce ați vrut să-l transferați la București la Spitalul Marie Curie? (Copilul avea o șansă la Cluj, pentru care părinții v-au implorat!)

2. Vi s-a spus că transportul cu elicopterul reprezintă un risc și că acesta se asumă numai dacă nu e un alt medic în Cluj care să-l opereze?


3. La început v-ați certat pe transferul la Sf. Marie Curie, iar după scandal, brusc, copilul putea fi operat la Spitalul de Copii. Nu credeți că ați irosit din timpul bebelușului?

4. Ați folosit pentru transportul nou-născutului ambulanța de transport a Neonatologiei, dotată inclusiv cu incubator?


5. Dacă doctorul Constantin Ciuce a mai operat, la fel de ilegal, cum spuneți, șase copii având același diagnostic și toți trăiesc, ce suflet ați avut de a vă pune contra salvării vieții bebelușului?

6. Domnule ministru Bănicioiu, cum aveți de gând să rezolvați criza de medici pediatri?

abonare newsletter