Social

Criză de vaccin – 6.500 copii din Cluj se pot îmbolnăvi oricând de tetanos, difterie, tuse convulsivă și poliomielită

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că nu este nicio problemă că din cabinetele medicilor de familie lipsesc dozele de vaccin tetravalent.

Criză de vaccin Criză de vaccin

6.324 copii de șase ani din județul Cluj riscă să se îmbolnăvească de difterie, tetanos, tuse convulsivă sau poliomielită din cauza nepăsării Ministerului Sănătății care întârzie furnizarea vaccinului tetravalent împotriva acestor boli.

După ce în 1 aprilie, Ministerul Sănătății a transferat vaccinarea copiilor din cabinetele medicilor școlari în cabinetele medicilor de familie, aceștia din urmă și-au dat seama că nu au cum să îi imunizeze pe elevi din cauză că nu au vaccinuri. Din aprilie și până acum, Ministerul nu a fost în stare să organizeze licitația pentru a asigura stocurile necesare de vaccin. Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj spune că a făcut cerere pentru acest vaccin tetravalent încă de anul trecut. “Noi am trimis necesarul anul trecut. Ministerul Sănătății ne-a promis că în septembrie va fi asigurat stocul de vaccin pentru a fi vaccinați toți copiii de șase ani”, declară Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.


Copiii au imunitate 60-80%

Medicii spun că riscul de îmbolnăvire este destul de redus dacă mai întârzie furnizarea vaccinurilor, dar totuși acest risc există. “Copiii au protecție 60-80% la bolile respective pentru că este un vaccin care s-a mai făcut la vârsta de două luni, șase luni și un an. La șase ani este un rapel care se mai face și la 10 ani tocmai pentru a crește mai mult imunitatea față de aceste boli. Dacă nu fac acest vaccin pot să se îmbolnăvească de bolile respective care sunt totuși rare pentru că în țara noastră se face vaccinare de 20-30 de ani. Sincope cum este cea de acum pot să dea totuși peste cap totul”, explică medicul de familie Ioan Mureșan.

Medicii clujeni atrag atenția că și reticența la vaccinare, în general, atrage după sine apariția unor boli care sunt eradicate deja. De câțiva ani, în străinătate și în România a apărut o isterie împotriva vaccinării copiilor pe motiv că imunizarea le face rău copiilor și duce la apariția unor boli, cum ar fi autismul. Există site-uri, forumuri, cărți, broșuri care abundă în informații împotriva imunizării.


Sunt vaccinați în luna în care s-au născut

Odată cu transferarea vaccinării copiilor de la medicii școlari la medicii de familie s-a schimbat și procedura de realizare a imunizării. Dacă până în aprilie 2015 exista o campanie de vaccinare într-o perioadă bine stabilită, odată cu mutarea atribuțiilor către medicii de familie, imunizarea se face în fiecare lună. “Această întârziere ne încurcă din cauză că fiecare copil trebuie vaccinat în luna în care s-a născut. De exemplu, în mai am avut 10 copii care trebuiau vaccinați, în iunie încă 10 și se tot adună. Dacă vaccinul vine în octombrie se produce o bulversare a activității cabinetelor”, mai spune Ioan Mureșan.

În momentul în care vor sosi dozele de vaccin, părinții trebuie să se prezinte cu copilul la cabinetul medicului de familie în luna în care s-a născut copilul.


Ministerul Sănătății: nu este nicio problemă

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că nu este nicio problemă dacă în cabinete nu există vaccinul tetravalent și că medicii au fost informați că dozele de vaccin vor sosi după începerea școlii. “Da, într-adevăr în cabinetele medicilor de familie nu există dozele de vaccin, dar nu este nicio problemă pentru că vaccinarea se va face în cadrul unei campanii când începe școala”, afirmă reprezentanții Biroului de Presă din cadrul Ministerului.

La prima licitație organizată de Minister nu s-a prezentat niciunul din cei doi producători, GlaxoSmithKline și Sanofi. Potrivit reprezentanților Ministerului, acum se află în derulare a doua licitație și urmează ca în septembrie să fie asigurat un stoc de 167.000 de doze de vaccin în toată țara.

abonare newsletter