Social

Ponta a deschis cutia Pandorei. Se anunţă toamna grevelor. Ce spun sindicaliştii din Cluj

Majorarea salariilor medicilor a stârnit nemulţumirea celorlalţi bugetari care se simt discriminaţi.

Decizia Guvernului de a majora salariile medicilor a deschis cutia Pandorei. Victor Ponta nu a făcut altceva decât să îi stârnească pe restul bugetarilor să ceară şi ei mărirea lefurilor cu 25%. Primii care au solicitat salarii mai mari au fost sindicaliştii din educaţie, urmaţi de cei din poliţie. Reprezentanţii cadrelor didactice din Cluj consideră că este nevoie de o creştere a salariilor în învăţământ şi subliniază că este posibil să fie boicotat anul şcolar dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul. “Deocamdată suntem în faza de frământare, se discută foarte mult mai ales în mediul online. Se simte o nemulţumire şi toate opiniile spun clar că şi noi ar trebui să fim o prioritate, pe acelaşi calapod cu sănătatea”, a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar (SLIP) Cluj.

Sindicatele din educaţie au un acord cu Guvernul prin care salariile cadrelor didactice cresc gradual până în 2017, cu câte 10% pe an, dar angajaţii din învăţământ consideră că nu este suficient atât.


Este posibilă boicotarea anului şcolar

Lucia Cojocaru a subliniat că este posibil ca începutul anului şcolar să fie boicotat şi chiar să fie organizată o grevă. “Nu este exclus ca începutul anului şcolar să fie boicotat sau chiar să facem o grevă. Totul depinde de colegi, de mobilizarea lor”, a spus liderul SLIP Cluj.

Şi poliţiştii iau în calcul un miting dacă nu li se vor majora salariile cu 25%. Aceştia au de gând să se adune la Bucureşti, în toamnă. Constantin Mandache, prim vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) precizează că poliţiştii au în plan negocieri cu Guvernul, dar dacă vor eşua se va ajunge la grevă. “S-a discutat la nivel de sindicat despre posibile negocieri, dar rămâne să luăm în considerare şi un miting la Bucureşti. Rămâne să primim semnale din ţară”, a afirmat Mandache.


Şi poliţiştii trebuie să fie incoruptibili

Liderul SNAP a declarat că nu este corect ca doar medicii să primească majorări salariale. “Trebuie să li se dea tuturor salarii majorate. Avem medici buni, avem profesori buni, dar trebuie să li se dea şi poliţiştilor majorare salarială ca nu fie coruptibili”, a comentat Constantin Mandache.

Poliţiştii se simt discriminaţi din cauză că doar medicii au primit majorări salariale. “Sindicatul naţional este total nemulţumit de mărirea salariilor cu 25% doar pentru o anumită clasă socială. Şi noi suntem bugetari, vedem clar o discriminare. Guvernul vrea ca nouă să ne mărească salariile doar din 1 ianuarie 2016. Politicienii şi-au mărit primii salariile, dar de ce nu se măresc pentru toţi odată şi să le dea şi la poliţişti 25%?”, se întreabă liderul SNAP.


Din 1 octombrie, salarii mai mari pentru medici

Marţi, în urma discuţiilor dintre sindicaliştii din sănătate şi Guvern, s-a stabilit că salariile cadrelor medicale vor creşte cu 25% din 1 octombrie. Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea salariilor. "Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical", a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autoriăţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter