Social
11 ani de la evacuarea romilor de pe strada Coastei. Manifestațiile se mută anul acesta în online
Mâine se împlinesc 11 ani de la evacuarea a 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei și mutarea forțată la Pata Rât.
Se împlinesc 11 ani de la evacuarea a 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei
Asociația Căși Sociale Acum va organiza vineri, 17 decembrie, un marș online pentru a marca împlinirea a 11 ani de la evacuarea forțată a 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei.
În anii trecuți, asociația a organizat marșuri pe străzile Clujului cu ocazia acestei zile, însă de această dată, manifestațiile trec în mediul online, din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii infectării cu coronavirus.
„Criza locuirii care ne-a motivat să ieșim în stradă în ultimul deceniu, în loc să se rezolve spre binele oamenilor, s-a agravat. Locuințele de pe piață costă tot mai mult, chiriile și ele au rămas prea mari, locuințe sociale tot nu avem nici pe de aproape suficiente față de nevoia reală din oraș, evacuările forțate nu au încetat, haosul imobiliar ne sufocă.
De aceea, acum vă invităm să răspundem împreună la întrebarea: Cui aparține orașul Cluj? Chiar și în varianta sa de oraș smart? Cui îi aparține Cluj-Napoca smart city?”, arată organizatorii evenimentului.
Cum se va desfășura evenimentul?
Pentru a nu limita participarea la marș, în condițiile în care întâlnirile într-un cadru organizat sunt permise doar persoanelor care dețin certificat verde, Căși Sociale Acum va expune mesaje în 17 locații în oraș, care vor putea fi urmărite de clujeni.
„Chiar dacă au relaxat restricțiile, din păcate, guvernanții noștri mențin în continuare interdicția de a face adunări și manifestări publice. Iar dacă ne-am întâlni într-un cadru organizat, ar trebui să excludem de la participare persoanele fără certificat verde, ceea ce nu dorim să facem.
În loc să vă chemăm la un marș în stradă, vă invităm să urmăriți mesajele noastre expuse în 17 locații din oraș. Ele dau răspunsuri diverse la întrebarea: Cui aparține orașul smart dacă …? Le vom publica pe pagina de Facebook și Instagram a Căși sociale ACUM! Mesajele individuale, astfel, se vor reuni online la finalul zilei, ca la o acțiune colectivă, ca la un marș. Puteți, desigur, și voi să faceți postări cu mesaje care răspund la întrebarea centrală a evenimentului. Nu uitați să puneți la postare hashtagul: #CuiApartineOrasulSmart”, mai arată organizatorii evenimentului.
Ce s-a întâmplat în 17 decembrie 2010?
În urmă cu 11 ani, polițiștii comunitari, sprijiniți de echipaje ale Jandarmeriei, au ajuns pe strada Coastei înainte de ora 7 dimineața pentru a evacua romii ce locuiau acolo, în ciuda protestelor și a refuzului manifestat de aceștia.
Romii l-au chemat în ajutorul lor pe președintele Agenției Naționale pentru Romi la acea vreme, care a încercat să-i convingă pe reprezentanții autorităților locale că săvârșeau un abuz prin mutarea persoanelor la Pata Rât.
La început, romii s-au arătat hotărâți să nu renunțe la casele lor, construite ilegal pe strada Coastei în spatele Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, printre principalele lor argumente fiind faptul că nu au fost înștiințați din timp despre evacuare și că, odată mutați la marginea orașului, copiii lor nu vor mai putea să frecventeze școala.
„Mutarea la Pata Rât nu poate fi integrare în societate a romilor. 70% dintre copiii noștri frecventează școala. Sunt aici pensionari, oameni bolnavi. Nu ne putem îngrămădi toți într-o cameră mică”, a argumentat atunci un reprezentant al persoanelor evacuate.
„Pe strada Coastei locuiesc 76 de familii, dintre care 18 locuiesc în patru imobile care aparțin Primăriei și care până în anul 2009 au avut contract de închiriere. Din anul 2009 nu s-au mai prelungit contractele, întrucât terenul urmează să aibă altă destinație, iar imobilele vor fi demolate. Majoritatea familiilor care locuiesc pe strada Coastei ocupă abuziv domeniul public cu imobile ilegale și neautorizate. Noi i-am lăsat însă în continuare să locuiască aici pentru că nu erau gata locuințele modulare de la Pata Rât și nu aveam ce să le oferim în schimb”, a explicat în 2010 purtătoarea de cuvânt a primăriei, Oana Buzatu.
CITEȘTE ȘI: