Social

Jurnalismul, profesie riscantă în Uniunea Europeană. Cu ce probleme se confruntă presa?

Denunțarea presei drept „dușman al poporului” și atacarea rolului de control și echilibrare democratică reprezentat de jurnaliști - acestea sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă presa în 2021.

Sursa foto: G4Media Sursa foto: G4Media

 

 


Jurnalismul este o profesie cu adevărat riscantă în unele state membre ale Uniunii Europene, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, într-un interviu publicat luni de euractiv.cz, adăugând că ea „va negocia bilateral cu aceste state. 

 


Printre problemele identificate se numără denunțarea presei drept „dușman al poporului” și atacarea rolului de control și echilibraredemocratică a jurnaliștilor.

În luna septembrie, Comisia Europeană a adoptat un set de recomandări cu privire la protecţia şi siguranţa jurnaliştilor, cu scopul de a asigura condiţii de lucru mai sigure pentru toţi lucrătorii din domeniul media. Vera Jourova doreşte să se întâlnească cu reprezentanţii statelor UE pentru a se asigura că aceste recomandări nu vor fi ignorate.


„Vrem ca statele UE să ofere protecţia specială pentru media, de exemplu atunci când jurnaliştii se tem că le sunt piratate computerelez”, a spus Jourova în interviu.

Presiuni asupra jurnaliștilor din Ungaria și Slovenia

În opinia sa, modul în care jurnaliştii sunt trataţi în Ungaria şi Slovenia este inacceptabil. „Este împotriva tradiţiei îndelungate a presei libere. Nu trebuie să existe nicio presiune asupra muncii lor, în special din partea politicienilor importanţi”, a susţinut reprezentanta executivului UE.


„În general, sectorul media se află sub o presiune economică enormă. În Slovenia, am văzut că statul decide să înfometeze media publică, poate face asta prin stoparea finanţării”, a subliniat ea.

Media Freedom Act, care va fi introdusă în UE în toamna anului viitor, va avea ca scop creşterea transparenţei în acest sector. Noua legislaţie ar urma să ofere un nivel de protecţie sporit pentru media pe piaţa unică europeană.


„Ne-ar plăcea ca statele membre UE să aibă o reţea de autorităţi de reglementare independente sau autorităţi de supraveghere independente pentru piaţa media. Astfel de autorităţi ar putea lua măsuri împotriva entităţilor care nu reuşesc să acţioneze în concordanţă cu ideea de pluralism al media”, a explicat Vera Jourova.

CITEȘTE ȘI:

Subiectul zilei în Italia: Jurnalistă RAI, bruscată și sechestrată de senatoarea anti-vaccinistă Diana Șoșoacă! VIDEO

abonare newsletter