Social

Un cunoscut jurnalist american laudă presa din România: „Vă asumați riscuri inimaginabile în America!”

Walter Robinson, șeful echipei de jurnaliști care a dezvăluit abuzurile sexuale ale preoților catolici în SUA, a adus un elogiu pentru presa română, la Gala Premiilor Superscrieri.

Walter Robinson laudă presa din România: „Vă asumați riscuri inimaginabile în America!”. FOTO: Captură ecran Gala Premiilor Superscrieri Walter Robinson laudă presa din România: „Vă asumați riscuri inimaginabile în America!”. FOTO: Captură ecran Gala Premiilor Superscrieri

 

 


Jurnalistul de investigație american Walter Robinson, câștigător al Premiului Pulitzer, a vorbit luni seară, de pe scena Superscrieri ediția 11, despre curajul jurnaliștilor români și despre cât de importantă e presa liberă într-un stat democratic, scrie Libertatea.

 


„Voi sunteți eroii mei. Reportaj după reportaj, în fiecare zi, voi vă asumați riscuri cu privire la reputația voastră, la joburile voastre și chiar la securitatea voastră personală”, a spus Robinson. „Nu există o lumină mai bună pentru mine decât jurnalismul de bună calitate și, în special, cel la nivel local. Promovează civilitatea în spațiul public. Ridică calitatea discursului public și îi adună pe oameni împreună mai degrabă decât să-i separe. Face posibil ca cetățenii bine informați să voteze politicieni care vor să servească interesul public, și nu pe cel personal. 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Democrația nu-și poate atinge așteptările fără reporteri ca voi, a căror misiune este să spună oamenilor adevărul și să-i facă pe cei de la putere responsabili. Jurnalismul vostru de bună calitate dă un înțeles prezentului. Face viitorul mai puțin înfricoșător. Jurnalismul vostru de calitate, onorat în această seară aici, este oxigenul democrației. Fără el, toți ne sufocăm”, a mai jurnalistul american la Gala Premiilor Superscrieri. 


„Nu există o fundație mai sănătoasă pentru o democrație ca presa liberă”

Walter Robinson a subliniat importanța presei libere, atât la nivel central, cât și local, în consolidarea democrațiilor. 

„Nu există o fundație mai sănătoasă pentru o democrație ca o presă solidă și liberă. Voi și cu mine știm asta. Dar asta știu și liderii despotici, cei care aspiră să fie dictatori și autoritari. Mussolini a fost un editor de presă, care a transformat presa din Italia în mașina sa de propagandă. Hitler i-a urmat exemplul, iar acum, într-o clipită, Putin face același lucru în Rusia”, a dat câteva exemple Robinson. 


Jurnalistul american a adus un elogiu jurnaliștilor români, despre care spune că își asumă mult mai multe riscuri decât cei din America, pentru că nu sunt la fel de bine protejați de legislație. 

„Am acceptat invitația pentru că eu sunt inspirat de ce faceți voi. De ce? Pentru că în SUA avem Primul Amendament, care ne garantează drepturile atât de mult încât aproape orice facem nu presupune niciun risc. Cea mai mare temere a majorității jurnaliștilor de investigație americani e că s-ar putea să întârzie la cină. Nu același lucru se întâmplă aici. Reportaj după reportaj, în fiecare zi, voi vă asumați riscuri pe care noi, în America, le-am găsi inimaginabile: riscuri cu privire la reputația voastră, la joburile voastre și chiar la securitatea voastră personală”.  


Cu o carieră de peste 30 de ani, Walter Robinson a condus echipa Spotlight a ziarului The Boston Globe, care a realizat seria de investigații ale abuzurilor sexuale din interiorul Bisericii Catolice. Pentru aceste dezvăluiri, ziarul a câștigat Premiul Pulitzer în 2003.  Michael Keaton l-a jucat pe Walter Robinson în pelicula „Spotlight”, din 2015, care a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun film. 

Elogiu pentru jurnalista Emilia Șercan 

De altfel, Walter Robinson și-a încheiat discursul cu laude aduse jurnalistei Emilia Șercan, care recent a acuzat instituțiile statului român de orchestrarea unei acțiuni de kompromat la adresa ei, după ce a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza sa de doctorat. 

„Reporterii noștri de investigație s-ar putea să fie la fel de buni ca Emilia Șercan, deși mă îndoiesc că vreun jurnalist pe care-l cunosc eu e la fel de bun ca ea. Noi nu avem reporteri care să aibă curajul ei și convingerea că merită să-ți asumi aceste riscuri pentru că jurnalismul e atât de important. Știu că o fac pe Emilia să se rușineze spunând asta, dar tu ești eroul meu. Și voi toți sunteți eroii mei”, a spus în încheiere Walter Robinson. 

Presa locală, „vedeta” Galei Premiilor Superscrieri

Gala Premiilor Superscrieri, ediția a 11-a, a avut loc luni, 16 mai, la Amfiteatrul Teatrului Național.

Tema Superscrieri din acest an a fost presa locală și s-a concretizat prin introducerea unei secțiuni dedicate jurnaliștilor din presa locală, o caravană Superscrieri în 5 orașe din România (Iași, Constanța, Sibiu, Cluj Napoca și Oradea) și evenimentul Ziua Superscrieri de la București – care a avut loc cu o zi înainte de decernare, în prezența jurnaliștilor din presa locală și a unui jurnalist american premiat cu Pulitzer, la care s-a discutat despre cât de important este să avem o presă locală puternică.

Totodată, un premiu important al ediției, Premiul Juriului, a mers către redacția locală Info Sud-Est, pentru seria de investigații „Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării” (premiat și cu locul 1 la categoria Presă Locală). Cei de la Reporter de Iași au primit premiul onorific pentru Redacția Anului, iar Florin Ciucaș de la Bihoreanul a fost recunoscut cu premiul onorific Editorul anului.

Superscrierea Anului, marele premiu al Galei, în valoare de 3.000 de euro, a fost câștigată de Victor Ilie de la Recorder, pentru investigația  „Clanul Marelui Alb”.

Premiul Superscrierea Cititorilor, a fost votat de peste 2,500 de cititori și a mers către fotoreportajul lui Matei Bumbuț – „Cea mai mare chestie și apoi nimic”, (Gen, revistă / Decât o Revistă #46).

CITEȘTE ȘI:

Apel la solidarizare cu jurnalista Emilia Șercan. Peste 160 de jurnaliști, scriitori și profesori, pe lista semnatarilor

Jurnalismul, profesie riscantă în Uniunea Europeană. Cu ce probleme se confruntă presa?

Ultimele Stiri
abonare newsletter