Social

Începe prima tabără pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj! Terapie pentru bolnavi, sprijin pentru aparținători

O tabără pentru persoanele diagnosticate cu Alzheimer începe luni în Cluj, unde bolnavii vor avea parte de suport și terapie, iar aparținătorii de training.

Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer se ține la Cluj / Foto: depositphotos.com Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer se ține la Cluj / Foto: depositphotos.com

 

 


Tabăra sau școala de primăvară pentru bolnavii afectați de Alzheimer, organizată de Asociația „Zi de Bine” și Filiala Napoca a Societății Romane Alzheimer, va avea loc în perioada 23-25 mai 2022, de luni până miercuri.

 


Terapie și activități de stimulare cognitivă

Tabăra se va desfășura pe mai multe componente dedicate îmbunătățirii calității vieții bolnavilor de Alzheimer.

Între activitățile principale se numără următoarele:


  • training pentru îngrijitori, aparținători și specialiști furnizori de servicii în problematica acestei maladii, 
  •  terapie și suport pentru bolnavi, prin activități de stimulare cognitivă și terapie ocupațională, terapie prin muzică și dans, activități recreative și de socializare, etc. 
  •  În data de 24 mai se va desfășura simpozionul-workshop cu tema „Program de informare, consiliere și suport pentru aparținătorii, îngrijitorii familiali ai bolnavilor de maladia Alzheimer”. Acest program este unul recunoscut, fiind onorat cu premiul I în cadrul unei competiţii europene de profil desfășurate în anul 2009, la Paris. La eveniment sunt așteptați să participe specialiști din mediul universitar, practicieni experți din serviciile dedicate, precum și o parte dintre membrii fondatori ai acestui grup.

Cameră de stimulare senzorială pentru pacienții cu Alzheimer

În cadrul aceluiași eveniment, grație unei sponsorizări oferite de Asociația „Zi de Bine”, în data de 25 mai va fi inaugurată în cadrul Centrului Comunitar Cluj prima cameră de stimulare senzorială în terapia pacienților cu maladia Alzheimer.

Acest nou spațiu, care va contribui la îmbunătățirea calității vieții bolnavilor, va oferi un mediu terapeutic și relaxant, în care aceștia să își concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale: vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv.


„Ce e foarte important atunci când apare demența e să îl poți menține pe pacient activ și prezent cât mai multă vreme. Din păcate, ce se întâmplă de foarte multe ori este că în momentul în care încep să-și dea seama de boala lor se cam autoizolează - nu mai ies din casă de teama că o să se piardă, nu o să mai recunoască oameni, locuri. E important să îi ții cât mai mult timp activi. O cameră senzorială este o cameră care are tot felul de aparate care le permit să rămână activi și, în același timp, să își stimuleze simțurile: tactile, să simtă lucruri, să miroasă lucruri - să rămână în contact cu simțurile lor”, a declarat Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației Zi de Bine, pentru monitorulcj.ro la începutul lunii mai.

Evenimentul se desfășoară sub egida „Ține (mă) minte”, în colaborare și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (D.G.A.S.P.C.).


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer se face la Cluj! 1 din 8 oameni peste 55 de ani suferă de această boală

Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii și factorii de risc

Ultimele Stiri
abonare newsletter