Social

Cluj, în top 5 județe la autorecenzare. Peste 67% dintre clujeni au completat formularele online

Clujul se situează în top 5 județe cu cele mai bune rezultate privind autorecenzarea online. Peste 67% dintre locuitorii județului au completat chestionarul.

Cluj, în top 5  județe la autorecenzare / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Cluj, în top 5 județe la autorecenzare / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Perioada de autorecenzare online s-a încheiat în weekend, pe 27 mai. Inițial, autorecenzarea trebuia să se facă în perioada 14 martie - 15 mai 2022, dar termenul s-a prelungit până în data de 27 mai.

 


Prelungirea perioadei de autorecenzarea pentru Recensământul Populației și Locuințelor a fost făcută ca urmare a interesului crescut manifestat de populaţie, dar şi pentru diminuarea costurilor.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Deși numărul persoanelor care au completat chestionarele online este destul de ridicat, cei care nu au făcut-o se vor „trezi” cu recenzorii la ușă pentru a le pune câteva întrebări.


Cluj, în top 5 județe la autorecenzare

Datele consultate de hotnews.ro arată că Brașovul este județul cu cele mai bune rezultate la autorecenzare, fiindcă aproape trei sferturi dintre locuitori au completat formularele de recensământ. Însă, și Clujul se situează în top 5 județe din România, cu cele mai bune „rezultate”.

Situația județelor arată în felul următor:


  • Brașov - 74.06%
  • Harghita - 73.44%
  • Covasna - 71.33 %
  • Bihor - 67.44%
  • Cluj - 67.28%
  • Mureș - 65.26%
  • Teleorman - 65.04%
  • Sibiu - 64.57%
  • Ilfov- 64.06%
  • Botoșani - 63.14%

Începe recenzarea populației pe teren

Institutul Naţional de Statistică (INS) începe, pe 31 mai 2022, etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie - 27 mai 2022.

Conform sursei citate, aproape 47% din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat.

„Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni). Momentul de referinţă al recensământului este ora '00:00' din ziua de 1 Decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situaţia la acel moment”, precizează INS.

Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.

„Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare”, se menţionează în comunicat.

Etapa de recenzare pe teren se va desfăşura în perioada 31 mai - 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

20.000 de recenzori pregătiți

Institutul Naţional de Statistică (sediul central şi direcţiile teritoriale de statistică), împreună cu primăriile şi autorităţile locale au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune.

„Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare, disponibilă la: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf”, se menţionează în comunicat.

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) şi este obligatorie.

Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor.

România se află la al 13-lea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989. 

CITEȘTE ȘI:

27 mai, ultima zi în care te poți autorecenza și poți primi o zi liberă plătită! Boc: „65% dintre clujeni s-au autorecenzat”

Clujul, locul doi la numărul persoanelor care s-au autorecenzat. Peste 430.000 de chestionare, completate la nivelul județului

Ultimele Stiri
abonare newsletter