Sport

Careul de ași al Cupei Mondiale. Istoria echipelor calificate

După un turneu final plin de surprize, răsturnări de scor, înfrângeri istorice și un vis destrămat, Cupa Mondială din Qatar și-a aflat echipele prezente în careul de ași. Pline de fețe cunoscute dar și de debutanți, semifinalele Mondialului promit un spectacol total.

Mingea oficială alături de Cupa Mondială/FOTO: fifa.com Mingea oficială alături de Cupa Mondială/FOTO: fifa.com

 

 


Cele patru echipe prezente în semifinalele Cupei Mondiale au istorii diferite. De la foste campioane mondiale, la vice-campioane, la o premieră pentru un întreg continent, careul de ași al Mondialului promite un fotbal de calitate și partide ce vor fi revăzute peste generații. 

 


Culminarea unei cariere magice
 

Prima dintre cele mai bune patru echipe ale lumii este Argentina. „Pumele” s-au calificat în semifinale după una dintre cele mai spectaculoase partide de la acest turneu. Messi și compania au întâlnit-o în sferturile de finală pe Olanda. Meciul părea încheiat când starul argentinian a transformat o lovitură de la 11 metri pentru a majora diferența la 2-0. Însă „batavii” au reușit o revenire de senzație pe final, ducând meciul în prelungiri iar apoi la penalty-uri. Însă Lautaro Martinez a aruncat o națiune în aer, transformând lovitura decisivă pentru a trimite Argentina în semifinale.

Națiunea sud-americană așteaptă al treila trofeu mondial de 36 de ani. Ultima bucurie a Argentinei a fost adusă de Maradona la turneul final din Mexic din 1986. Atunci argentinienii se împuneau dramatic în fața Germaniei de Vest, scor 3-2, după o partidă în care sud-americanii au condus cu 2-0 fiind ulterior egalați la 2-2. În cadrul acelui turneu final, Maradona făcea probabil cea mai legendară partidă a sa, cea împotriva Angliei din sferturi, când a marcat celebrul gol denumit „mâna lui Dumnezeu”.


Argentinienii nu au mai ajuns în semifinalele unei Cupe Mondiale din 2014 când au jucat chiar finala turneului. Prima șansă a lui Messi de a deține titlul suprem a fost însă oprită de către Mario Gotze în ultimele minute ale reprizelor de prelungiri, cand reușea să înscrie golul care avea să aducă Germaniei al patrulea titlu mondial. Astfel, aceasta este probabil ultima șansă a lui Lionel Messi de a obține cel mai important titlu din carieră și singurul care îi lipsește din vitrină.
 

O națională a surprizelor
 

După mondialul senzațional făcut în 2018, puțini se așteptau ca naționala Croației să ajungă încă o data într-o faza avansată a competiției. Naționala lui Luka Modric a trecut în sferturi într-un mod spectaculos de Brazilia. După 90 de minute în care Brazilia a dominat fazele de poartă însă nu a reușit să înscrie, calificarea părea asigurată cand Neymar a deschis tabela în minutele de prelungire ale primei reprize suplimentare. Însă egalarea din minutul 117 a lui Bruno Petkovic plus două lovituri de departajare ratate de brazilieni au făcut ca naționala din Balcani să destrame visul Braziliei de a obține al 6-lea titlu mondial.


Croația intră astfel pentru a treia dată în careul de ași al competiției. O performanță uluitoare ținând cont că această națională a fost formată la începutul anilor '90, obținând prima participare la un Campionat Mondial în 1998. După ce a învins naționala României în sferturi, fiind și ultimul meci al tricolorilor la un turneu final, croații au reușit să obțină locul 3.

Această performanță a fost întrecută la ultimul turneu final, când națioanala croată a ajuns până în finala turneului, fiind învinsă de o altă semifinalistă de anul acesta, Franța.
 


Apărarea titlului mondial
 

Franța a fost de la începutul turneului una dintre marile favorite la câștigarea titlului mondial. Naționala condusă de Didier Deschampes s-a calificat în semifinale după un sfert de finală împotriva Angliei, în care Harry Kane a ratat a doua lovitură de la 11 metri obținută de englezi pierzând astfel șansa egalării.

Cocoșii galici speră să fie doar a treia națională din istorie care reușește să își păstreze titlul mondial, după turneul final perfect făcut în Rusia în 2018. Francezii ar ajunge pe un piedestal alături de Italia (1934, 1938) și Brazilia (1958, 1962).
 

Speranța unui continent
 

Marocul este cea mai mare surpriză de la acest Campionat Mondial. După o grupă senzațională pe care a câștigat-o în fața Croației și Belgiei, și un meci dramatic încheiat la loviturile de departajare împotriva Spaniei, Marocul a pus capăt visului suprem al unui dintre cei mai buni jucători din istorie. Cristiano Ronaldo și Portugalia au fost eliminate în sferturi de marocani cu 1-0, astfel punând capăt ultimei șanse a starului portughez de a cuceri Cupa Mondială.

Naționala arabă este prima reprezentativă africană care s-a calificat în semifinalele unui Campionat Mondial. Ultima echipă care a fost aproape de o asemenea performanță a fost Ghana în 2010, însă a fost atunci oprită de celebrul henț a lui Suarez în ultimele minute ale reprizelor de prelungiri. Asamoah Gyan a ratat penalty-ul care putea face din Ghana prima echipă africană care ajunge în semifinalele turneului.

CITEȘTE ȘI:

Ce finală își dorește Dan Petrescu pentru Cupa Mondială din Qatar

Are România capacitatea de a organiza o Cupă Mondială?

Ultimele Stiri
abonare newsletter