Sport

De ce „U” Cluj primește peste 2,4 milioane de euro, iar CFR nimic. Emil Boc: „Nu îi putem finanța”

„U” Cluj va primi suma de 12,2 milioane lei (peste 2,4 milioane de euro) de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, din cei 21,8 milioane de lei, fonduri nerambursabile pentru activități sportive. CFR Cluj în schimb nu va primi niciun ban.

Emil Boc la meciul dintre „U” și CFR din 21 august 2023/ Foto: arhivă monitorulcj.ro Emil Boc la meciul dintre „U” și CFR din 21 august 2023/ Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


„U” Cluj va primi suma de 12,2 milioane lei (peste 2,4 milioane de euro) de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, din cei 21,8 milioane de lei, fonduri nerambursabile pentru activități sportive. 

 


Pe lângă Universitatea Cluj care va beneficia de sprijin financiar din partea administrației clujene, se numără și alte 12 asociații sportive. CFR Cluj, care este club privat, nu va primi niciun ban. 

CITEȘTE ȘI:
„Zi de foc” pentru Universitatea Cluj. Clujenii luptă pentru un loc în finala Cupei României.

Cu toate acestea, clubul sportiv cu același nume, care nu include secția de fotbal, va primi suma de 110.000 de lei. Topul asociațiilor care vor primi cei mai mulți bani sunt:


  1. Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj- 12.250.000 de lei
  2. Clubul Sportiv Universitatea- 3.500.000 de lei
  3. Asociația Club Sportiv U-BT- 2.600.000 de lei 
  4. Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca - 2.600.000 de lei 
  5. Federația Română de Handbal - 450.000 de lei
  6. Clubul Sportiv Savu Racing - 360.000 de lei
  7. Federația Română de Gimnastică Ritmică - 300.000 de lei
  8. Federația Română de Karate WUKF - 180.000 de lei
  9. Clubul Sportiv Politehnica Cluj-Napoca - 168.000 de lei
  10. Clubul Sportiv „Voința” - 150.000 de lei
  11. Clubul Sportiv „Motorhome Napoca Rally Team” - 140.000 de lei
  12. Clubul Sportiv CFR Cluj - 110.000 de lei 
  13. Clubul Sportiv Sănătatea - 100.000 de lei

De ce CFR Cluj nu a primit niciun leu?

Primarul Emil Boc a explicat de ce Primăria nu a putut aloca niciun leu pentru CFR Cluj.

„Cineva m-a întrebat de ce nu alocăm la echipa de fotbal CFR. Echipa își regăsește cadența să meargă în cupele europene. După Universitatea sunt convins că la Galați va pleca cu șansă bună să ne ducă în finala Cupei României și să sperăm la o victorie.


Când e vorba de Cluj, că este CFR sau Universitatea sau alte echipe la baschet, toți suntem pentru Cluj. Și când suntem colegi de clasă și ne împărțim în două echipe și jucăm în curtea școlii, avem favorit.

Vreau să fie foarte clar, este un subiect foarte serios pentru care trebuie să mă repet, noi finanțăm clubul CFR acolo unde este asociație și fundație pe alte ramuri. Acolo unde este societate comercială ne interzice legea să alocăm bani, nicio primărie din România nu poate da bani unei societăți comerciale. Universitatea Cluj este o asociație non-profit, nucleu principal Primăria și universitățile clujene. Așa sunt și alte cluburi din România, și Voluntari, Oțelul (…) acestea sunt asociații de drept public sau privat, pot să fie entități publice în asociație sau entități deprivat în asociație, nu contează. Dacă forma de organizație este asociație sau fundație, au dreptul să primească bani publici.


Repet, noi nu putem finanța CFR Cluj, o susținem prin orice mijloc posibil, cu orice putem, dar bani nu pot fi alocați, nu pentru că nu vrea primarul sau Consiliul Local, ci pentru că legea interzice”, a explicat primarul Emil Boc.

Președintele Universității spune va cere ca nicio echipă să nu mai primească bani publici

Preşedintele Universităţii Cluj, Radu Constantea, a anunțat că va cere la LPF ca cluburile din prima ligă să nu mai poată fi susţinute din bani publici începând cu campionatul 2024/2025.

„Sunt de acord că banul public nu are ce căuta în fotbalul profesionist. Atâta timp cât la nivel naţional legislaţia permite acest lucru şi eşti în competiţie cu undeva 60-70 de echipe din fotbalul românesc care beneficiază de sprijinul autorităţilor locale sau judeţene, am fost şi noi obligaţi să mergem pe acelaşi drum.

În discuţiile cu FRF şi LPF, am încercat să facem demersuri în care să reuşim la nivel naţional să se stabilească foarte clar că fotbalul profesionist să nu mai poată primi nicio finanţare publică, atât la liga I, cât şi la liga a doua.

Fără această susţinere publică şi dacă toate echipele ar renunţa la finanţarea publică – în liga I sunt opt echipe care beneficiază de această susţinere, locală, sau de la alte guverne chiar, cum e cazul lui Sepsi – atunci natural bugetul Universităţii Cluj, din venturile pe care le generează din sponsoring, ticketing şi vânzare de jucători, s-ar situa pe locul 6-7”, a spus Radu Constantea, citat de primanews.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Universitatea Cluj va juca semifinale cu Sepsi și Farul în Liga Elitelor U16 și Liga de Tineret

Alex Bota, cel mai tânăr debutant de la Universitatea Cluj, a semnat prelungirea contractului

Ultimele Stiri
abonare newsletter