Sport

Zi de meci. „U” Cluj întâlnește Petrolul Ploiești. Prima confruntare dintre cele două echipe, în 1952.

FC Universitatea Cluj are parte luni, 12 august, de un nou duel de tradiție, de această dată împotriva celor de la Petrolul Ploiești.

„U” Cluj întâlnește Petrolul Ploiești. Prima confruntare dintre cele două echipe, în 1952. | Foto: fcucluj.ro „U” Cluj întâlnește Petrolul Ploiești. Prima confruntare dintre cele două echipe, în 1952. | Foto: fcucluj.ro

 

 


FC Universitatea Cluj are parte luni, 12 august, de la ora 19:00 de un nou duel de tradiție, de această dată împotriva celor de la Petrolul Ploiești.

 


Meciul de pe stadionul „Ilie Oană” constituie a patra deplasare a „studenților” din actualul sezon, iar elevii lui Ioan Ovidiu Sabău luptă să își păstreze invincibilitatea din actuala stagiune.

Istoria duelurilor directe

Prima confruntare dintre cele două echipe datează de aproape 72 de ani. Pe 26 octombrie 1952, Flacăra (numele celor de la Petrolul în acea perioadă) și Știința Cluj (Numele Universității Cluj în acea perioadă) remizau, scor 2-2. Ambele erau conduse de pe bancă de nume importante din istoria clubulurilor. Ilie Oană era antrenorul prahovenilor, în timp ce pe banca „șepcilor roșii” se afla Ștefan Kovacs. În returul acelui sezon (1952-1953), „studenții” s-au impus pe teren propriu cu 3-2.


De 3 ani au avut nevoie ploieștenii să obțină prima victorie în întâlnirile directe. Pe 20 noiembrie 1955, Flacăra o învingea pe Știința cu 4-1.

CITEŞTE ŞI
Universitatea Cluj, pregătiri pentru partida cu Petrolul. Neluțu Sabău: „Nu avem voie să ne mulțumim cu ce am realizat”.

Din 1952 și până acum, adversarele din meciul de luni s-au mai întâlnit de 78 de ori în prinicpala competiție internă. 41 de victorii aparțin prahovenilor, Universitatea s-a impus de 22 de ori, iar 15 partide s-au terminat la egalitate.


Cea mai mare diferență de scor a fost de cinci goluri și s-a consemnat în două rânduri, de fiecare dată în favoarea „studenților”. Pe 21 mai 1961, Știința Cluj - Petrolul se încheia 6-1, iar pe 10 iulie 1966, Universitatea o învingea din nou categoric pe Petrolul, scor 5-0.

CITEŞTE ŞI
CFR Cluj – FC Universitatea Cluj 2-3. Cele două echipe au făcut show în Gruia

Doar patru meciuri între cele două s-au terminat fără gol, cel mai recent chiar în sezonul precedent, disputat însă pe terenul Universității („U” - Petrolul 0-0, 11 noiembrie 2023).


„Ilie Oană”, teren greu pentru „U”

Meciurile pe terenul Petrolului au fost mereu dificile pentru „șepcile roșii”, prima victorie venind în a 38-a deplasare în fieful ploieștenilor. Pe 16 aprilie 2023, Alexandru Chipciu și Dan Nistor marcau pentru primul succes (0-2) din istorie al Universității la Ploiești. Pe banca echipei noastre se afla și atunci, la fel ca la meciul de luni, Ioan Ovidiu Sabău.

În totalul de 39 de meciuri directe disputate în deplasare împotriva „lupilor galbeni”, „U” a obținut o victorie și 10 remize. Cea mai recentă întâlnire din județul Prahova a avut loc în prima etapă a sezonului precedent și s-a încheiat la egalitate (1-1), pe 16 iulie 2023.

Două echipe cu moral excelent

Universitatea se deplasează la Ploiești după ce etapa trecută a reușit un succes istoric pe terenul concitadinei CFR. Această victorie a propulsat-o pe „U” până pe poziția a treia, cu 8 puncte acumulate și un golaveraj de 7-4. Echipa noastră rămâne fără eșec în noul sezon și oferă cel mai prolific jucător al primelor 4 etape : Dan Nistor, 3 goluri și 2 pase decisive.

Ploieștenii au avut un început mai ezitant, cu un egal pe teren propriu cu Gloria Buzău (0-0). A urmat o înfrângere împotriva lui Dinamo (1-4), dar în ultimele două runde, ploieștenii sunt neînvinși, reușind să treacă de Rapid (1-0) și să remizeze cu Universitatea Craiova (0-0). Formația lui Mehmet Topal se află pe locul 8 în clasamentul Superligii, cu 5 puncte și golaveraj 2-4.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„U” Cluj va primi pe Cluj Arena pe Petrolul Ploiești. Clujenii sunt neînvinși de 10 meciuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter