Sport

LPF se opune sistemului cu 18 echipe, invocând contractul de vânzare a drepturilor TV

Mai multe cluburi din Liga 1 doresc păstrarea sistemului competiţional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formaţii a fost aprobată înaintea acestei ediţii de campionat, conducătorii fiind convinşi că sunt prea multe echipe care ar urma să retrogradeze - şase.

Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai, în urma propunerii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, urmând ca în ediţia 2014-2015 dintre cele 18 echipe participante să retrogradeze şase formaţii şi să promoveze două din Liga a II-a.

Pentru a anula decizia luată în Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunării Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal, adică reprezentanţii celor 18 echipe din Liga I, ar trebui să voteze păstrarea sistemului actual, care ulterior să fie ratificat într-o şedinţă a CEx al federaţiei.
Liga Profesionistă de Fotbal se opune continuării cu sistemul competiţional cu 18 echipe în Liga I, invocând şi o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formaţii la 14, informează site-ul oficial al LPF.
„Se forţează în aceste zile revenirea la vechiul sistem competiţional, dovedindu-se astfel că nu s-a înţeles în unele cluburi, e drept, foarte puţine, că o competiţie în care sunt angrenate mai multe echipe în lupta pentru evitarea retrogradării dă naştere unor meciuri cu miza mai mare şi, implicit, interes crescut din partea publicului. Această forţare este înainte de toate lipsită de fundament legal. Regulamentar, nu se mai putea schimba un sistem competiţional în chiar timpul desfăşurării acestuia, mai mult orice schimbare trebuie comunicată cu cel puţin un an înaintea producerii ei. Aceasta a fost şi gândirea partenerului media al LPF, Intel Sky Broadcast, care a cerut să se stipuleze în contractul prin care a achiziţionat drepturile TV pentru o perioada de cinci ani desfăşurarea unei competiţii în sistem play-off / play-out cu mai puţine echipe în Liga I, respectiv reducerea numărului acestora de la 18 la 14”, se arată într-un comunicat al LPF postat pe site-ul oficial.


În documentul amintit se menţionează faptul că preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, nu va face o propunere Comitetului Executiv al FRF de a reveni la sistemul cu 18 echipe, chiar cu riscul unei demiteri de către cei care l-au ales.
„Referitor la această reducere a numărului de echipe, reamintim o evidenţă clară: cluburile care vor rămâne în Liga I vor primi mai mulţi bani de la partenerul media şi sponsorii LPF, acoperindu-şi din aceste sume mai bine bugetul anual. Cu atât mai regretabilă este atitudinea unor cluburi din partea de jos a clasamentului, cu cât în beneficiul lor s-a modificat grila drepturilor TV, sacrificându-se în favoarea lor partenerele de competiţie mai valoroase din punct de vedere sportiv. Întrebăm şi noi: unde este respectul faţă de cluburile care au renunţat la sume substanţiale tocmai în favoarea celor care acum ar vrea revenirea la vechiul sistem? Răspundem tot noi: e o totală lipsă de respect faţă de partenerii de competiţie! Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din România nu poate, în aceste condiţii, să meargă în faţă Comitetului Executiv al FRF cu o propunere de revenire la vechiul sistem competiţional pentru că s-ar decredibiliza în faţa acestui for şi al oamenilor care i-au acordat încrederea. Poziţia preşedintelui este în aceste condiţii una corectă, acesta asumându-şi chiar riscul de a fi demis de către cei care l-au ales. Preşedintele LPF nu poate accepta astfel de compromisuri”, scrie în comunicatul de presă al LPF.

Conducerea LPF suspectează că persoane din vechea conducere a federaţiei şi a ligii încearcă să influenţeze conducătorii din Liga I în acest sens.
„Aflăm însă cu multă surprindere că nu toţi oamenii implicaţi în fotbalul profesionist au înţeles de ce sunt necesare aceste schimbări. Am primit semnale că unii încearcă să agite lumea fotbalului împotriva tocmai acestor idei de schimbare a sistemului şi a mentalităţii la care noi ţinem atât de mult! În plus, foşti înalţi funcţionari, atât din FRF, cât şi din LPF, s-au grăbit să consilieze cluburi din Liga I în acest scop, tocmai pentru a demonstra că fotbalul românesc era mai bun pe vremea când îl conduceau ei. Precizăm că nu ne referim la foştii preşedinţi ai celor două foruri, Mircea Sandu, respectiv, Dumitru Dragomir. Nu, domnilor, nu era mai bine înainte! Concret, decizia retrogadarii a şase echipe la sfârşitul acestei ediţii de campionat este atacată cu argumente lipsite de onestitate şi, din păcate, de logică”, se mai precizează în comunicatul ligii.

abonare newsletter