Sport

România a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial. Neagu este golgheterul competiției

Naționala feminină de handbal a României a cucerit medaliile de bronz la Campionatul Mondial din Danemarca, duminică, la Herning, după ce a învins Polonia cu scorul de 31-22 (15-8), în finala mică a competiției.

România încheie un Campionat Mondial excelent cu o victorie superbă în faţa Poloniei, scor 31-22, în finala mică a competiţiei. Este prima medalie obţinută de naţionala feminină la CM după un deceniu. Precedenta fusese argintul, în 2005, după un ultim act pierdut în faţa Rusiei. Până acum, „tricolorele” nu au reuşit niciodată să câştige o finală mică la CM.

România a făcut un meci perfect și nu a lăsat adversarei nicio șansă, lăsând în urmă un mic regret că fost atât de aproape de o calificare în finală.


Marcatoarele echipei României au fost Neagu 10 goluri, Manea 4, Ardean-Elisei 3, Geiger 3, Vizitiu 3, Buceschi 2, Nechita 2, Szucs 1, Tănăsie 1, Marin 1, Perianu 1, iar pentru Polonia s-a remarcat Achruk, cu 6 reuşite.

Jucătoarea Cristina Neagu a declarat că este foarte fericită pentru această performanţă. „Este o mare performanţă pentru handbalul românesc. La început obiectivul era să intrăm pe locurile pentru turneele preolimpice şi sunt foarte fericită că am luat medalie. Le mulţumesc oamenilor care au fost în tribună şi celor care ne-au susţinut din faţa televizoarelor. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat ca 2015 să fie anul meu”, a declarat Neagu la Dolce Sport.


Portarul echipei României, Paula Ungureanu, a afirmat, după meci, că s-a pregătit zi de zi pentru o finală. „M-am antrenat zi de zi pentru a juca din nou o finală. Am crezut că putem reuși acest lucru. Sunt mândră de tot ce am realizat. Cel mai frumos moment a fost cel din meciul cu Brazilia, când nimeni nu ne dădea nicio șansă”, a spus Paula Ungureanu la Dolce Sport.

Alexandru Dedu, președintele FR Handbal, a spune că deși Tomas Ryde nu era pe primele locuri în listă după ce Tadici a lăsat naționala României, ceea ce a făcut Ryde cu echipa a fost ceva nou. „Pe spatele acestor fete scrie România. E victoria noastră, a tuturor. După ce Tadici a renunțat la națională, ne-a fost greu să găsim un selecționer. Am discutat cu toată lumea și am făcut o listă împreună cu Narcisa Lecușanu. Ryde nu era nici în primele 3-4 locuri, nu știam de performanțele lui. E meritul Narcisei că a fost amintit. Când am vorbit cu el, mi-am dat seama de capacitatea sa de înțelegere a fenomenului. Ceea ce a făcut Tomas a fost ceva nou inclusiv pentru mine. A știut să gestioneze lucrurile. Nu a fost nimic întâmplător. Ne-a arătat că lucrurile se pot face și altfel”, a afirmat Alexandru Dedu la Dolce Sport.


Polonia a fost condusă de pe banca tehnică de danezul Kim Rasmussen, care este şi antrenorul campioanei României, CSM Bucureşti.

România a ocupat locul 10 la ediția precedentă a Campionatului Mondial, în 2013, în Serbia, România, singura echipă care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial, începând cu 1957, mai avea în palmares o medalie de aur (1962) și două de argint (1973, 2005), pe lângă cele două titluri mondiale în aer liber (1956, 1960).


De remarcat că la CM 2013, România a fost învinsă în optimi de Polonia (tot cu antrenorul Kim Rasmussen pe bancă), scor 31-29 (13-17), la Novi Sad.

Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului.


În ultima secundă a primei reprize, când România avea două jucătoare eliminate, Cristina Neagu a reuşit al şaptelea gol al finalei meci cu Polonia, datorită căreia a urcat pe primul loc în clasamentul golgheterelor. A fost un nou gol extraordinar, un trasor de la 9 metri, de pe partea dreaptă a atacului nostru, care a explodat în plasa porţii poloneze.

Cristina ajungea în acel moment la 60 de goluri, adică tot atâtea câte a adunat muntenegreanca Jovanka Radicevic. Până la finalul partidei cu Polonia Neeagu a ajuns la cota de 63 de goluri la Campionatul Mondial. Chiar dacă se va mai disputa şi finala mare, sportiva din România este cea mai bună marcatoare de la competiţia din Danemarca. La finalul meciului cu Polonia, logic, interul nostru stânga a fost desemnat cea mai bună jucătoare a finalei mici. Şi n-ar fi exclus să fie aleasă şi cea mai bună jucătoare a turneului.

Românca supranumită „Messi din handbal” a fost şi golghetera Ligii Campionilor în 2015, când a marcat de 102 ori în 15 meciuri pentru Butucnost, rezultat identic cu Andrea Penezic, de la Vardar Scopje.

Echipa României a reușit clasarea pe podium la Campionatul Mondial după 10 ani de când a urcat ultima dată pe podium, la ediţia din 2005, când a cucerit medalia de argint, fiind învinsă atunci de Rusia (scor 23-28). Medalia de bronz cucerită de România este prima din istoria participărilor sale la Campionatul Mondial, după cinci finale mici jucate în competiţie, anterior având o medalie de aur (1962) şi două de argint (1973 şi 2005).

Anterior, la CM din Danemarca, tricolorele au obţinut următoarele rezultate: în grupa D, pe care a încheiat-o pe locul 4 - 47-14 (23-3) cu Puerto Rico, 36-20 (18-12) cu Kazahstan, 18-26 (12-13) cu Spania, 22-26 (10-13) cu Norvegia şi 27-30 (16-17) cu Rusia, în optimile de finală – 25-22 (13-18) cu Brazilia, în sferturile de finală – 31-30 (13-10, 27-27) cu Danemarca şi în semifinale, 33-35 (14-17, 27-27) cu Norvegia, ultimele două partide fiind decise după prelungiri.

Echipa României este calificată şi la turneele preolimpice. Acest turneu preolimpic organizat de România ar urma să se desfăşoare la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Obiectivul naţionalei României la CM din Danemarca a fost clasarea pe unul din primele opt locuri.

abonare newsletter