Sport

Cluj-Napoca candidează la titlul de “Oraş european al sportului 2018”

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au susţinut, vineri, în faţa experţilor europeni, candidatura municipiului pentru titlul de Oraş European al Sportului în anul 2018.

Obţinerea acestui titlu, susţin reprezentanţii primăriei, ar deschide perspective reale pentru candidatura la titlul de Capitală Europeană a Sportului, pentru anul 2021 sau 2022.

Titlul de "Oraş european al sportului" este oferită de ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation), organizaţie non-profit recunoscută în Cartea Albă a Comisiei Europene, şi vizează recunoaşterea internaţională a comunităţilor care creează contexte favorabile dezvoltării sportului pentru locuitorii săi.


Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, atuurile municipiului Cluj-Napoca în obţinerea titlului de Oraş European al Sportului se referă pe de o parte la infrastructura excelentă deja existentă pentru toate ramurile sportive, precum şi la perspectivele de dezvoltare ale acesteia în anii următori.

"De asemenea, Clujul are un istoric în găzduirea unor evenimente sportive de relevanţă internaţională, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastică, Baschet, Karate. Începerea investiţiilor de încurajare a practicării unui stil de viaţă sănătos, care implică mişcarea pentru locuitorii oraşului, prin încurajarea alternativelor de mobilitate urbană şi a practicării sportului în parcurile de agrement sunt, la rândul lor, atuu-uri în aplicaţia pentru titlu. Va fi un exerciţiu pentru noi, care să ne ajute să pregătim terenul pentru o aplicaţie pentru titlul european de Capitală a sportului", a declarat, vineri, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.


În perioada 16-18 noiembrie 2017 sunt prezenţi la Cluj-Napoca 6 delegaţi ai ACES, din Cehia, Italia, Polonia, Spania şi Olanda, conduşi de secretarul general al ACES Europe, Hugo Alonso.

"Cel mai mare avantaj al acestui proces este faptul că oferă contextul realizării unei strategii care să pună la un loc toate eforturile oraşului pentru a fi unul prietenos cu sportul. Este extraordinar faptul că aici aveţi procente superioare mediei din Europa cu privire la numărul de oameni activi sau la ponderea alocărilor bugetare pentru sport", a declarat Hugo Alonso.


Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în Cluj-Napoca există 25 de facilităţi sportive, peste 100 de asociaţii de profil active, 5 cluburi importante, echipe în ligi naţionale şi o asociaţie paralimpică (Centrul Lamont).

De asemenea, în municipiu 38 de sporturi sunt practicate la nivel profesionist sau semi-profesionist. Dintre facilităţile sportive importante, printre care unele, recent construite, reprezintă cele mai moderne arene din ţară, pot fi menţionate Complexul Sportiv Gheorgheni, Sala Polivalentă, Cluj Arena, Parcul Central Simion Bărnuţiu, Parcul sportiv Iuliu Haţieganu şi Stadionul CFR Cluj.


Accesul la facilităţile sportive este fie gratuit, fie la preţuri modice, cum este cazul Bazei sportive Gheorgheni sau a Parcului Iuliu Haţieganu unde studenţii au gratuitate, iar restul plătesc sume foarte mici sunt aspecte punctate în aplicaţie.

Facilităţile oferite prin finanţări locale pentru proiecte dezvoltate de companii şi ONG-uri se numără, la rândul lor, printre avantajele Clujului în această competiţie.


Potrivit reprezentanţilor Primăriei, voluntariatul sportiv este un alt aspect important, fiecare eveniment de anvergură beneficiind de echipe numeroase care au contribuit la buna desfăşurare a activităţilor, care duc în timp la educarea noilor generaţii.

Parteneri instituţionali care susţin candidatura sunt: Federaţiile Române de Fotbal, Baschet, Handbal, Tenis şi Gimnastică. Beneficiile obţinerii titlului "Oraş european al sportului" sunt oportunitatea de a capitaliza toate investiţiile din ultimii ani, creşterea numărului de locuitori implicaţi în activităţi sportive pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, socializare sau performanţă.

"Apartenenţa la un grup select de oraşe europene care au obţinut acest titlu în trecut, precum Cagliari (2017), Kosice (2016), Bordeaux (2015), Cordoba (2014), Guimaraes (2013), Firenze şi Bilbao (2012), Parma (2011), Innsbruck (2008), Leicester (2007) şi preluarea unor modele de bună practică în domeniul sportiv sunt avantaje de necontestat pentru Clujul sportului", se arată într-un comunicat al primăriei Cluj-Napoca.

abonare newsletter