Ştiri din Transilvania
„Laborator” de cocaină, în Apuseni. Omul cheie, un membru al cartelului din Cali.
Doi dintre cei cinci traficanţi de droguri prinşi într-un laborator de droguri din județul Bihor, Munții Apuseni, sunt chimişti ai celebrului cartel Cali din Columbia. Aceștia aduceau cocaina cu avionul în România.
Primul laborator de extragere secundară a cocainei a fost descoperit în România / Foto: Poliția Română - apuseni.info
UPDATE:
Pe lângă traficanții de droguri din Columbia acționa și un om de afaceri israelian stabilit în Bucureşti, un bărbat din Oradea și unul din Fetești.
Chimistul care extrăgea cocaina se numește Paco Marin Os Pitia și este un membru destul de important al cartelului Cali. El este cunoscut și ca asasin plătit, relatează apuseni.info.
___________
Știre inițială:
Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Antidrog au depistat cocaină cu o valoare de piaţă de circa 200.000 de euro, precum şi un laborator de extragere secundară a cocainei.
Grupul avea ca scop importul de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/ traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române, într-un comunicat transmis marţi.
„La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, precizează IGPR.
Laborator de cocaină într-o cabană din Bihor
În perioada 30 iunie - 6 iulie, membrii grupului infracţional organizat au făcut demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie.
De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor.
În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, patru dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică, fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.
„În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate”, arată IGPR.
Au fost implicați și polițiști clujeni în acțiune
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a cinci inculpaţi - cei doi cetăţeni columbieni, doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian.
Marţi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor antidrog din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Oradea şi Cluj-Napoca, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor şi al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
CITEȘTE ȘI: