Ştiri din Transilvania
Imagini spectaculoase! Efectul Gloria, fotografiat în Munții Rodnei. Fenomenul apare în condiții extrem de rare. FOTO
Efectul Gloria, un fenomen care apare în condiții extrem de rare, a fost zărit în Munții Rodnei. Acesta apare ca o umbră a unui om în interiorul unui cerc luminos ca un curcubeu, proiectată pe un nor de ceață.
Efectul Gloria, un fenomen care apare în condiții extrem de rare, a fost zărit în Munții Rodnei/ FOTO: Regia Nationala a Padurilor - Romsilva/ Facebook
Efectul Gloria este un fenomen optic ce poate fi surprins extrem de rar, pe crestele munților. Iluzia optică a fost surprinsă recent pe creasta Munților Rodnei, de către inginerul silvic Geo Moldovan.
Imaginea spectaculoasă se mai numește „spectru montan” sau „spectrul Brocken” și are o explicație științifică.
„Efectul Gloria mai poarta numele de «Spectru montan» ori «Spectru Brocken».
În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, a transmis Regia Națională a Pădurilor - Romsilva
Fenomenul poate fi confundat cu un curcubeu
Fenomenul Gloria este confundat adesea cu un curcubeu, datorită imaginii unor inele concentrice care se estompează spre exterior și sunt de culoare roșie la interior și mai albăstrui spre centru. Gloriile apar din cauza interferenței undelor luminii refractate intern în picături mici.
Astfel de momente sunt foarte rare, însă au mai fost observate pe crestele munților, de-a lungul anilor.
Denumirea „Gloria” vine de la haloul care se formează în jurul capului umbrei. Astfel sunt reprezentate imaginile sfinților, de unde vine și asocierea.
CITEȘTE ȘI: