Ştiri din Transilvania
Peșteră din apropierea Clujului, printre cele mai vechi din România! Are peste 10 milioane de ani VIDEO
În apropierea județului Cluj există numeroase obiective turistice impresionante care merite vizitate și care uimesc prin povestea lor. Unul dintre acestea este Peștera Meziad.
Peșteră impunătoare, cu vechime de peste 10 milioane de ani, în apropierea Clujului / Foto: captură video - Discover Bihor
Peștera Meziad, situată pe raza comunei Remetea, aproape de limita dintre județele Bihor și Cluj, este considerată un monument al naturii, iar interiorul său este de-a dreptul impresionant.
„După estimările specialiștilor, peștera ar avea o vechime de peste 10 milioane de ani. E situată la poalele Munților Pădurea Craiului, pe raza comunei Remetea.
După datele istorice se spune că cercetările produse în interiorul peșterii au început cam din perioada anilor 1850. În interiorul peșterii sunt mai multe specii de lilieci, peste 3500. După ultimele cartări făcute de speologi din 2000 încoace se estimează că lungimea totală a galeriilor din peșteră ar fi de aproximativ 6 km 300 m, din care traseul vizitat e de aproximativ 1 km și jumătate”, spune ghidul turistic al peșterii, Dorel Mihoc, într-un videoclip de pe pagina de Facebook Discover Bihor.
Potrivit unui site de specialitate, în această peșteră s-au găsit oase ale ursului de cavernă, care a dispărut în urmă cu 12.000 de ani. Rezervația speolgică a fost cercetată intens, fiind vizitată în 1921 și de o echipă de geologi condusă de Emil Racoviță.
Galeriile impunătoare ale peșterii găzduiesc colonii mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internaţional, dar și organisme microscopice endemice care trăiesc doar aici. În această peșteră ar fi locuit chiar și oameni în trecut.
Dintre galeriile și formațiunile peșterii fac parte următoarele: Galeria gurilor, Galeria prăbușirilor, Galeria tulnicului, Galeria descendentă, Galeria ponorului, Galeria cu șanț, Sala liliecilor, Sala turnurilor, Sala oaselor, Poșta, Pârârul gropilor, Gâtul dracului, Valea peșterii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: