Ştiri din Transilvania

O frumusețe de traseu! UMB „turează motoarele” în zona Dealului Zimbor - VIDEO

Lucrările în zona Dealului Zimbor se desfășoară în ritm susținut. Utilajele „roiesc” pe mai multe porțiuni ale șantierului, pe lotul Zimbor-Nădășelu al Autostrăzii Transilvania.

O frumusețe de traseu! UMB „turează motoarele” în zona Dealului Zimbor. FOTO: Captură ecran/ Youtube - Cristian Marius Man O frumusețe de traseu! UMB „turează motoarele” în zona Dealului Zimbor. FOTO: Captură ecran/ Youtube - Cristian Marius Man

 

 


Lucrările la Dealul Zimbor înaintează pe zi ce trece. Constructorul UMB lucrează în ritm susținut și ar putea finaliza lotul - unul dintre cele mai dificile din zonă, datorită reliefului deluros - la finalul anului 2025.

 


O filmare aeriană realizată recent arată progresul înregistrat de constructorul român în zona Dealului Zimbor, la baza căruia este prevăzut traseul autostrăzii. Astfel, pentru a susține terenul, dealul trebuie terasat și întărit, fiind defrișat pe mai multe porțiuni.

În ciuda mobilizării constructorului, cele două tronsoane ce măsoară 42 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor și Poarta Sălajului au „un munte de probleme”. Începând din zona Nădășelu, acolo unde se termină actuala Autostrada Transilvania în apropiere de Cluj-Napoca, constructorul român UMB lucrează de circa doi ani la aproape 42 de kilometri de autostradă - un proiect spectaculos, dar și dificil de construit în terenul instabil de pe dealurile transilvănene. Mai exact, UMB lucrează la două loturi adiacente, de la Nădășelu la Zimbor (30 km) și de la Zimbor la Poarta Sălajului (12 km), ambele parte din Autostrada Transilvania.


În ciuda mobilizării foarte bune a constructorului, lotul de la Nădășelu la Zimbor, de circa 30 de kilometri a primit o nouă extensie de timp pentru finalizare: anul 2025. Pe un lot unde UMB a început în forță încă din primele zile, și a continuat cu motoarele turate, problemele generate de alunecările de teren și viteza lentă de reacție a autorităților privind schimbarea soluțiilor din proiect au făcut ca acest tronson să riște să nu respecte chiar și termenul limită pentru finanțarea PNRR: anul 2026 pentru finalizare.

„Ritmul melcului” la CNAIR

Deși problemele deja erau cunoscute și modificarea soluțiilor era practic impusă, autorizarea lor de autorități a durat foarte mult, iar acum practic și termenul de finalizare (2024) a fost mutat.


„În 2022, oficialii CNAIR au întârziat nepermis de mult aprobarea modificării soluțiilor tehnice în două zone cu alunecări masive, la Nădășelu (viaduct peste cimitir în loc de debleu) și Topa Mică (tunel cut&cover tot în loc de debleu). Mai mult, au apărut și alte câteva puncte cu probleme majore”, potrivit Asociației Pro Infrastructura.

„Prin urmare, în noiembrie 2022 antreprenorul a primit extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică data de 13.07.2025 pentru finalizarea lucrărilor! Dar situația se complică și mai mult. Se pare că soluția nouă de la Topa Mică nu ține în teren, așa că încă se dezbate o alta care implică schimbare de traseu și costuri adiționale semnificative. Așadar, probabil se va ajunge la scoaterea din contract și licitarea lucrărilor pe cele două puncte (Nădășelu și Topa Mică), așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri. Solicităm responsabililor CNAIR să clarifice situația și să ia o decizie rapidă deoarece acest tronson este finanțat din PNRR și trebuie terminat până la sfârșitul lui 2026!”, avertizează Pro Infrastructura.


Bani din PNRR pentru Autostradă

Autostrada de la Nădășelu la Zimbor este una din primele autostrăzi din România pe care ar urma să intre fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).

În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.

Recent, CNAIR a efectuat o serie de inspecții pe șantierele Autostrăzii A3. Pe segmentul Nădășelu-Zimbor erau mobilizați circa 700 de muncitori. Constructorul a înregistrat un progres pe autostrada A3 Nădășelu - Mihăiești, zona Mihăiești din județul Cluj.

„Continuă inspecțiile pe șantierele Autostrăzii Transilvania Echipa de experți CNAIR a verificat astăzi stadiul lucrărilor și mobilizarea antreprenorului român pe șantierele secțiunilor Nădășelu - Mihăiești (16,80 km.), Mihăiești - Zimbor (13,26 km.) și Zimbor - Poarta Sălajului (12,24 km.)”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lotul Chețani-Câmpia Turzii al A3, deschis în decembrie 2023? „Strabag și Geiger au puterea să producă surpriza”

abonare newsletter