Ştiri din Transilvania

Comemorarea victimelor inundațiilor din 1970! Apele au distrus 4.000 de case și au omorât 56 de sătmăreni

În urmă cu 53 de ani, în această zi au avut loc inundațiile care au izolat orașul Satu Mare complet de restul țării. Atunci, peste 50 de persoane au murit, iar zeci de mii de clădiri au fost afectate.

Case inundate în anii '70 în Satu Mare / Foto: Apele Române - Facebook Case inundate în anii '70 în Satu Mare / Foto: Apele Române - Facebook

 

 


Autorităţile din judeţul Satu Mare au depus, duminică, coroane de flori la monumentul ridicat în amintirea celor peste 50 de sătmăreni care au murit în inundaţiile care au avut loc în 14 mai 1970.

Ceremonia a început oficierea unui serviciu religios în faţa monumentului din Cartierul 14 Mai, denumit după ziua inundaţiilor.


„Momentul este unul de reflecţie, de învăţare din lecţiile trecutului, pentru ca aceste tragedii să nu se mai repete niciodată sub nicio formă. Apele au curmat 56 de vieţi, au distrus 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile şi au fost inundate 128.000 de hectare de teren. În acest cartier, care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri, circulaţia rutieră şi feroviară au fost întrerupe, oraşul a fost izolat complet de restul ţării. 14 mai 1970 a însemnat însă un moment de renaştere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii, solidarităţii şi generozităţii. Oameni diferiţi au muncit împreună, vecini s-au ajutat în toiul tragediei, sătmărenii s-au mobilizat pentru a reconstrui oraşul. Spiritul sătmărean care s-a născut atunci este esenţa oraşului Satu Mare. De fiecare dată când traversăm timpuri dificile revenim mai puternici ca înainte, ne purtăm unii altora de grijă şi nu lăsăm pe nimeni singur”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

Reprezentanţii autorităţilor locale au plantat, în mod simbolic, doi copaci pe spaţiul verde din Piaţa 14 Mai. Potrivit datelor oficiale, în urma inundaţiei din 14 mai 1970, în municipiul Satu Mare au murit 56 de persoane, au fost distruse 4.093 de case, afectate 28.076 de clădiri şi peste 120.000 de hectare de teren au fost inundate. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tavanul Sălii Sporturilor din Cluj, PRĂBUȘIT la 2 ore după vizita prim-ministrului României din perioada comunistă. Securitatea a intrat pe fir

Accident aviatic cu 20 de MORȚI la Vlădeasa, în anii '70. A fost ținut secret de autorități, iar supraviețuitorii au fost lăsați să moară de frig

abonare newsletter