Ştiri din Transilvania
Un nou azil clandestin, descoperit în Baia Mare. Mai multe femei au fost salvate din căminul groazei
Un nou azil al groazei a fost descoperit recent în Baia Mare. Patru femei au fost salvate dintr-un cămin ilegal.
în imagine: Vârstnici într-un centru social/Foto: pexels.com
La mijlocul lunii trecute, Protecția Consumatorilor Cluj a identificat o serie de azile cu probleme în Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bihor și Bistrița Năsăud, unde persoanele vârstnice erau ținute în mizerie, produsele alimentare erau expirate de câteva luni, iar băile insalubre și paturile ruginite.
Un nou azil clandestin
Autoritățile ar fi fost alertate de una dintre „beneficiarele” centrului clandestin din Baia Mare.
În urma verificărilor efectuate, patru femei au fost relocate în alte centre acreditate și autorizate din oraș.
„În baza informațiilor apărute în mediul on-line cu privire la existența unei fundații care oferă servicii pentru fete și femei abuzate, Comisia mixtă de control constituită la nivelul județului Maramureș a demarat o acțiune de verificare a acestei fundații.
Toate instituțiile de control de la nivelul județului Maramureș s-au deplasat la locația identificată în vederea clarificării și verificării suspiciunilor referitoare la funcționarea acesteia în condiții de nelegalitate.
CITEȘTE ȘI:
Un azil de bătrâni din Cluj, cu activitatea suspendată pentru că și-a mutat sediul în timpul verificărilor. Amenzi de 1,6 milioane de lei pentru neregulile din azile
Reprezentanții instituțiilor de control au constatat la fața locului că această fundație nu deține licență și acreditare din partea Ministerului Muncii, așa cum prevede legea, și au dispus închiderea activității până la intrarea în legalitate”, potrivit reprezentanților Prefecturii Maramureş, citate de ziarmm.ro
La finalul verificărilor făcute de Comisia mixtă de control, Prefectura Maramureș va face publice rezultatul controlului și măsurile luate.
La începutul lui iulie 2023, zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari și transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale.
Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Ulterior, controalele au vizat centrele sociale și azilele de bătrâni din întreaga țară.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: