Ştiri din Transilvania
Șuier și comisarul șef Cosmin Adrian Iana, echipa care a schimbat imaginea Centrului Chinologic din Sibiu
Centrul Chinologic Sibiu, singura instituție de acest fel din România și una dintre cele mai mari școli de profil din Europa, trece printr-o perioadă cu adevărat prosperă.
Cms. șef. Cosmin Adrian Iana (împuternicit director al Centrului Chinologic Sibiu) și Șuier / Foto: Mesagerul de Sibiu
S-a schimbat conducerea, se fac investiții majore în modernizări, iar în această instituție a fost pregătit și câinele care a devenit imaginea Ministerului Afacerilor Interne: celebrul și inconfundabilul Șuier. Dealtfel, Șuier a devenit un adevărat brand pentru prestigioasa școală sibiană, al cărui nume este sinonim cu profesionalismul.
Noua conducere investește în modernizări
Începând cu luna octombrie 2022 a fost împuternicit director al Centrului Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu comisarul șef de poliția Cosmin Adrian Iana. Înainte a fost, pe rând, adjunct al Poliției Municipiului Vâlcea, împuternicit inspector-șef al Inspectoratului de Politie al Județului Vâlcea și adjunct al inspectorului-șef al Inspectoratului de Politiei al Județului Vâlcea. A preluat conducerea instituției sibiene conștient fiind de valoarea acestei unități și hotărât să schimbe lucrurile în și mai bine.
„Am venit să fac treabă, și asta voi face!”, a spus noul director. Și s-a apucat, pentru început, de lucrări de modernizare a instituției: lucrări de reparații curente ale drumurilor și aleilor pietruite din incinta Centrului, lucrări de reparații ale remizelor câinilor aflați în predresaj, lucrări de reparații curente și construcție câmin de vane sectoriale și înlocuit hidrant suprateran DN80 cu corp de fontă complet echipat etc. Totodată, dat fiind faptul că Centrul Chinologic dispune de un vast spațiu verde de peste 10 hectare, au fost achiziționate un încărcător frontal, un tractor pentru tuns gazonul, șapte motounelte pentru tuns gazonul și trei suflante pentru întreținerea spațiilor exterioare. De asemenea, au fost externalizate serviciile de curățenie la pavilionul cazare și serviciile pentru igienizarea lenjeriei/cazarmamentului.
Proiect pentru construirea unei centrale fotovoltaice proprii
Însă, unul dintre cele mai importante proiecte este cel prin care s-a obținut finanțare, în cadrul Fondului pentru Modemizare privind apelul de proiecte ”Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum”, în cadrul Programului cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocare a energiei 2023, pentru efectuarea de cheltuieli de consultanță, proiectare și inginerie, în vederea instalării unei centrale fotovoltaice pe sol la sediul Centrului Chinologic.
Pregătirea câinilor pentru echipele de asalt
Comisarul șef de poliție Cosmin Adrian Iana ne dă asigurări că, pentru perioada următoare, la nivelul Centrului Chinologic Sibiu se va pune accent pe proiectele care au fost începute și prin care se are în vedere bunăstarea câinilor de serviciu, dezvoltarea infrastructurii didactice, precum și măsuri de reducere a costurilor, prin implementarea unor proiecte de modernizare energetică.
În centrul preocupărilor rămân însă cățeii din cadrul instituției.
„De asemenea, se are în vedere dezvoltarea «Proiectului câinilor de asalt din cadrul structurilor pentru intervenții și acțiuni speciale» început în urmă cu 3 ani împreună cu Serviciul Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Totodată, printre priorități este și adaptarea cadrului normativ privind activitatea cu câinii de serviciu la realitățile actuale, astfel că, Centrul Chinologioc a început demersurile de modificare a Instrucțiunilor 636 din 2005 privind producerea și folosirea animalelor de serviciu în structurile Ministerului Administrației și Internelor”, spune comisarul șef de poliție Cosmin Adrian Iana, directorul Centrului Chinologic Sibiu.
Vedeta de la Sibiu
Un ciobănesc german negru, extrem de inteligent, foarte docil și prietenos, dar totuși nemilos cu cei care încalcă legea, crescut și dresat la Centrul Chinologic din Sibiu a devenit o adevărată vedetă națională, imaginea Ministerului de Interne și un adevărat brand pentru instituția sibiană. Este vorba despre Șuier, cățelul care nu a lipsit în această vară de la marile evenimente de entertainement din întreaga țară, cum ar fi Untold sau Neversea, și a cucerit simpatia românilor. Născut în data de 6 ianuarie 2016, Șuier a devenit imaginea Ministerului Afacerilor Interne încă din anul 2017 și, odată cu aceasta, un adevărat brand pentru Centrul Chinologic din Sibiu.
„Este foarte popular, popularitate de care se bucură toate exemplarele canine ale Centrului, dovedită ori de câte ori echipele noastre sunt prezente în cadrul unor evenimente publice. Misiunile la care participă Șuier sunt în functie de solicitare, potrivit specializării pe care acesta o deține, respectiv cea de «detectare produse»”, explică directorul Centrului Chinologic Sibiu.
Dealtfel, această popularitate reiese și din numeroasele postări de pe paginile de facebook ale Ministerului de Interne și al Poliției Române, postări care îl au drept protagonist pe Șuier, ciobănescul german de la Centrul Chinologic din Sibiu, câinele cu nas fin care depistează substanțele interzise.
Iar celebritatea lui nu se oprește aici, cățelul, împreună partenerul său, poliţistul Lucian Bosânceanu au fost invitați și la numeroase emisiuni de televiziune.
Ce nu știați despre centrul Chinologic din Sibiu
Centrul Chinologic Sibiu asigură formarea personalului M.A.I. și a celui din sistemul de ordine publică, siguranță națională și justitie, potrivit standardelor de pregătire profesională și pregătește echipe canine în specialitățile de dresaj necesare.
Anual, la nivelul Centrului Chinologic sunt pregătiți, în medie, 200 de cursanți, în cadrul programelor formative/cursuri, iar un număr de aproximativ 200 de cupluri chinotehnice (conductor și câine) sunt atestate anual, în funcție de specializări.
În prezent, Centrul Chinologic are un număr de 87 angajati, dintre aceștia 17 fiind instructori.
Unitatea sibiană are, la ora actuală, 189 de câini, 87 dintre aceștia adulți, (cu vârsta peste 18 luni), iar restul tineret canin, cu mentiunea ca 9 dintre adulți nu mai pot fi folosiți în serviciu.
Margareta LUPU
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: