Ştiri din Transilvania
Redescoperiți istoria și tradițiile locale. Începe Festivalul „Omul Verde din Richiș”.
Începe Festivalul „Omul Verde din Richiș”. Timp de patru zile, oamenii sunt aşteptaţi să descoperiți tradițiile, istoria și poveștile Transilvaniei.
Începe Festivalul „Omul Verde din Richiș”. | Foto: Green Man Foundation
Timp de patru zile, de astăzi, 11 iulie și până duminică, 14 iulie, sunteți așteptați la Richiș, să descoperiți tradițiile, istoria și poveștile Transilvaniei. Începe cea de-a treia ediție a Festivalului „Omul Verde din Richiș”, eveniment ce vă propune un periplu interesant prin gusturi, imagini, muzică, o ocazie frumoasă de a duce mai departe tradiții demult uitate, scrie mesageruldealba.ro.
„Omul Verde din Richiș”, ediția cu numărul 3, care debutează joi, 11 iulie, este continuarea ediției 2 din anul 2023 și a evenimentului cultural-pilot ediția 1 din anul 2022, inițiat și organizat de Green Man Foundation pe durata a patru zile. Scopul acestui eveniment este de a promova dezvoltarea cultural-turistică a micii, dar pitoreștii localități Richiș din comuna Biertan, județul Sibiu. În centrul acestui eveniment, atracția principală este Biserica Evanghelică fortificată din Richiș, această interesantă bazilică gotică, veche de peste 570 de ani, deosebită prin numeroasele reprezentări „Omului Verde”, un motiv decorativ sculptat ce figurează în arhitectura gotică europeană, un simbol al reînnoirii naturii și al vieții perpetuate cu fiecare anotimp, precum și alte simboluri din lumea celtică.
A început de astăzi festivalul în satul Richiș din comuna Biertan
În fiecare din cele patru zile de festival organizatorii vă propun numeroase evenimente interactive pentru familii, tineri și copii, turiști și iubitori de drumeții, pasionați de cultură și muzică, pasionați de arta culinară tradițională, dar și pentru cei interesați de sesiuni de networking și relaționare antreprenorială.
Printre participanții la eveniment se numără: Asociația „Acasă la Hundorf”, Asociația „Casa Calfelor” Sibiu, Centrul Cercetășesc „Nocrich H.C. Habermann”, Grupul de dansuri „Nosa” (Medieval Dance Group) al Asociației culturale „Bistrița Medievală”, Trupa de artiști „SiriuS”, Paladinii de „Terra Medies” din Mediaș, Formația „Ylli Ionela” din Sibiu, Fanfara „Transilvania”, din Cugir și Teatrul de Animație „Piticot”, din Timișoara.
De asemenea, biserica și localitatea vor fi puse în valoare și prin concertul de muzică clasică susținute Opus Mundi și concert-maestrul Ioan Păuna și artiști afiliați la Asociația „Acasă la Hundorf”.
Un alt aspect important al festivalului este consolidarea vieții civice a comunității locale și integrarea acesteia în context regional. Astfel, cooptarea unor instituții educaționale precum Școala Gimnazială din Biertan și Liceul Tehnologic Automecanica din Mediaș urmărește integrarea elevilor originari din Richiș și comuna Biertan, precum și contribuții la educația elevilor despre zona lor geografică prin intermediul voluntariatului.
De asemenea, parteneriatul cu Asociația „Pakiv România” va asigura expertiză în zona de problematici sociale privind grupurile dezavantajate, cu accent pe comunitatea romă, prin intermediul voluntarilor. Tot prin intermediul voluntarilor vor contribui și Asociatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale – „Fortunatis” din Sibiu, „Asociatia My Transylvania” și Centrul Cercetășesc „Nocrich H.C. Habermann”, A.N.C.E. „Regina Maria” Sibiu fiind astfel acoperite o gamă largă de problematici și oferind o oportunitate majoră pentru un schimb de experiență și de bune-practici în cadrul domeniului civic din regiune.
Redescoperiți istoria și tradițiile locale
Așadar, în fiecare din cele patru zile, de dimineața și până seara, vă veți putea bucura de frumusețea comunei Richiș și a împrejurimilor sale, veți redescoperi istoria, tradițiile, gastronomia și spiritul acestor locuri de poveste.
„Omul Verde din Richiș”, este organizat de Green Man Foundation, cu sprijinul Primăriei Comunei Biertan.
Proiectul este cofinanțat de Ministerul Culturii prin Programul „Dialog intercultural/ pluridisciplinar” și de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Culturală 2024.
Green Man Foundation a fost înființată cu scopul de a promova proteja și pune în valoare a patrimoniul cultural autohton din localitatea Richiș comuna Biertan, Județul Sibiu și promovarea acestuia la nivel local, național și internațional.
Fundația își propune elaborarea și implementarea de strategii, programe, proiecte și acțiuni educaționale și sociale pentru populația din proximitatea obiectivelor de patrimoniu. Green Man Foundation este o organizație nonguvernamentală o inițiativă a unor lideri locali și regionali care conectează industria turistică și culturală locală cu fondurile internaționale și naționale cu scopul de a stimula potențialul cultural turistic și economic al comunității locale din Biertan. Mai multe informații pot fi citite pe site-ul Green Man Foundation.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: