Ştiri din Transilvania

Primarul din Târgu Mureş, plasat sub control judiciar într-un dosar de luare de mită. Ar fi primit opere de artă în valoare de 200.000 de euro.

Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, a fost plasat sub control judiciar într-un dosar de luare de mită.

Primarul din Târgu Mureş, plasat sub control judiciar într-un dosar de luare de mită| Foto: Soós Zoltán - Facebook Primarul din Târgu Mureş, plasat sub control judiciar într-un dosar de luare de mită| Foto: Soós Zoltán - Facebook

 

 


Tribunalul Mureş a respins, marţi, propunerea de arestare preventivă a primarului din Târgu Mureş, Soos Zoltan, şi a omului de afaceri S.P.M., stabilind măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, în dosarul în care edilul este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi primit mită constând inclusiv într-o serie de opere de artă în valoare totală de circa 200.000 euro.

 


„Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor S.Z. şi S.P.M. formulată de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J., D.N.A., Serviciul Teritorial Târgu-Mureş, în dosar nr. 88/17/P/2021, în baza art. 227 Cod proc. penală, dispunând punerea în libertate a inculpatului reţinut, S.Z. Admite cererile apărătorilor inculpaţilor, de luare a măsurii controlului judiciar. Dispune luarea măsurii procesual preventive a controlului judiciar, în baza art. 211 şi urm. C. pr. pen, faţă inculpaţi, în baza art. 227 alin. 2 Cod proc. penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 4 litera b Cod procedură penală, pe o durată de câte 60 de zile pentru fiecare”, se arată pe portalul Tribunalului Mureş.

În sarcina celor doi au fost stabilite o serie de obligaţii.


Încheierea Tribunalului Mureş nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru Parchet.

Acuzațiile oficiale formulate de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a edilului şi a omului de afaceri, în urmă cu o seară, Soos Zoltan, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, iar S.M.P. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.


„În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada martie 2021- 2024, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureş, având atribuţii de ordonator principal de credite, inculpatul Soos Zoltan ar fi primit în mod repetat, în mod indirect, foloase care nu i se cuvin, constând în opere de artă în valoare totală de 1.009.764 lei (echivalentul sumei de circa 200.000 euro), de la celălalt inculpat, administrator al unei societăţi comerciale, în legătură cu încheierea şi derularea în bune condiţii a unor contracte cadru şi a unor contracte subsecvente atribuite de primărie societăţii respective. Contractele au ca obiect lucrări de intervenţii şi reparaţii străzi, trotuare, parcări şi lucrări edilitare (apa-canal), precum şi amenajări infrastructură”, a arătat Direcţia Naţională Anticorupţie, marţi, într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, la data de 25 noiembrie 2022, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureş, având atribuţii de ordonator principal de credite, „inculpatul Soos Zoltan ar fi primit în mod indirect, într-un cont aparţinând unei asociaţii controlate de inculpat, foloase care nu i se cuvin, constând în suma de 30 000 lei, sub forma unui contract de sponsorizare de la o societate comercială, în legătură cu atribuirea şi derularea unui număr de 9 achiziţii directe în valoare totală de 275.355 lei, realizate de primărie de la respectiva societate comercială”.


„La data de 10 decembrie 2024, cei doi inculpaţi sunt prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile(...). În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a precizat DNA.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fostul șef al IPJ Cluj, Mihai Rus, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Percheziții DNA la cabinetul lui Nelu Tătaru de la Spitalul din Huși. Fostul ministru al Sănătății, cercetat penal într-un dosar de luare de mită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter