Ştiri din Transilvania

DEJ: Șeful fundației Ramses, trimis în judecată după ce s-a servit din fondurile europene destinate romilor

Șeful unei fundații de ajutorare a romilor din Dej a fost trimis în judecată după ce a cheltuit aproximativ 20.000 de euro, bani primiți din fonduri europene, în interes propriu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Adrian Moldovan, reprezentant al Fundaţiei Ramses - Fundaţia pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (39 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii menționează că în data de 1 septembrie 2008, Fundaţia Ramses - Fundaţia pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej reprezentată prin Moldovan Adrian, a depus o cerere de finanțare pentru realizarea proiectului “De la tradiţie la modernism, producţia de cărămidă ceramică a romilor”. Costul total al proiectului, conform cererii de finanţare este de 55.500 euro din care 10% contribuţia financiară a solicitantului, iar contribuţia europeană 90% din fonduri PHARE.
Conform Formularului de Cerere de finanţare, proiectul avea ca scop “realizarea unei structuri generatoare de venit, de tipul întreprinderii sociale pentru comunitatea de romi din Căşeiu” iar principalele activităţi ce urmau a se realiza în cadrul proiectului constau în organizarea de cursuri de calificare a persoanelor de etnie romă în meseria de zidar și, în final, înființarea unei unități economice de tip SRL (acţionar Fundaţia Ramses) având ca obiect de activitate fabricarea cărămizii ceramice.

În data de 30.11.2008 a fost încheiat contractul de finanțare nerambursabilă.  În urma probaţiunii administrate în cauză s-a stabilit că, pentru justificarea unor cheltuieli nereale a unor sume de bani primite ca finanţare europeană, inculpatul Moldovan Adrian a întocmit acte false pe care le-a prezentat autorităţii contractante privind relaţiile cu o serie de persoane fizice autorizate și societăți comerciale, astfel că, din suma totală de 44.955 euro, suma de 19.870,28 euro, a fost cheltuită de inculpat în interes propriu, deci în afara proiectului.
Pentru a-şi atinge scopul, inculpatul s-a folosit de mai multe persoane, profitând de relaţiile de rudenie sau amiciţie existente între el și aceste persoane, de încrederea acestora, niciunul din participanţi necunoscând caracterul fals al actelor întocmite de Moldovan Adrian.
Actele false au fost folosite de același inculpat în 2009 şi apoi în 2011 la autoritatea contractantă pentru crearea aparenţei de legalitate a cheltuirii sumelor acordate în cadrul contractului cu finanţare europeană.

În cauză nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei, deoarece nu au fost identificate bunuri imobile sau mobile care să fie deţinute de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Dej.

Ultimele Stiri
abonare newsletter