Ştiri din Transilvania

Noaptea privighetorilor va fi organizată în weekend

Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează, pe data de 30 mai, a 8-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor.

Concert noaptea privighetorilor Concert noaptea privighetorilor

Cel mai relaxant duel dintre păsări și oameni se desfășoară, în acest an, în condiții speciale, doar în mediul online, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și pe paginile sucursalelor din Cluj, Sibiu și Iași.

Noaptea Privighetorilor este un eveniment prin care Societatea Ornitologică Română aduce oamenii în contact cu păsările și natura prin intermediul muzicii. Este un tribut adus artei și naturii deopotrivă.


„Rețeta evenimentului rămâne aceeași ca în anii trecuți. Chiar dacă nu ne putem întâlni în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări și muzica lor, doar că, de data aceasta, doar în mediul online. Printre activitățile pe care le-am pregătit iubitorilor de natură și înaripate se numără un tur ornitologic virtual în care vom descoperi păsările comune pe care le putem vedea în oraș. După ce vom asculta și afla informații inedite despre ele, vom încerca să le dăm replica printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta 9 artiști din București și din Cluj sunt opere inspirate de păsări. Evenimentul online va cuprinde și o demonstrație de pictură în acuarelă dedicată atât copiilor, cât și celor mari”, a declarat coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Scurt istoric al Nopții Privighetorilor

Primele ediții ale evenimentului au avut loc inițial doar la Cluj, iar apoi, în anii ce au urmat, concertele au ajuns și la București, Sibiu și Iași.


Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. Pe 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre artistă și privighetorile din grădina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasică, Harrison era acompaniată de trilurile păsărilor. Experimentul a avut succes în rândul ascultătorilor, concertul reluându-se ani la rând, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultători.

Privighetoarea, pasărea care a inspirat denumirea evenimentului, are un repertoriu foarte bogat. Poate să producă peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocârliei și aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea creierului responsabilă de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decât la alte păsări.


Programul complet al ediției din 2020

10:00 – Demonstrație de pictură în acuarelă cu pictorul Arh. Ovidiu Iovanel

13:00 – Tur ornitologic virtual ghidat


19:00 – Concert de muzică clasică

În prima parte interpretează:  Alexia Dănăcică (pian), Valentin Simion (violoncel) - București


Lucrări de: Camille Saint- Saëns, Frédéric Chopin, Vittorio Monti

În a 2-a parte interpretează: Grațiela Aranyosi (vioară), Oana Badescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Vulturar (vioară) - Cluj

Lucrări de: Béla Bartók, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Antonio Vivaldi

Ultimele Stiri
abonare newsletter