Ştiri din Transilvania

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai căutate orașe din țară. Care sunt motivele pentru care oamenii aleg să se mute aici?

Cluj-Napoca este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din România. De asemenea, este numit ca fiind inima Transilvaniei. Dar ce anume este atât de spectaculos la acest oraș? Iată câteva motive pentru care ar trebui să te muți în Cluj.

 

 

Chiriile, care în timpul pandemiei au scăzut cu 25%

În anii trecuți, Clujul era cunoscut pentru prețurile exorbitante a chiriilor. Doar că acest lucru s-a schimbat de când a început pandemia, iar încetul cu încetul prețurile au scăzut. Potrivit agentului imobiliar din Cluj, Florin Giurgiu, prețurile au scăzut cu aproximativ 25 % în ultima perioadă, un apartament de două camera decomandat din zona central ajungând la 450 de euro, preț care în anii trecuți îl regăseam în zona semicentrală. De asemenea, și cererea a scăzut foarte mult în ultimul timp, mai ales în cartierul Gheorgheni și în zona Centrală.

Prin urmare, acum Clujul mai are un beneficiu, chiriile care sunt în condiții foarte bune și la un preț rezonabil.


Joburi și salarii

Deși pandemia a venit la pachet cu o scădere economică, mulți oameni pierzându-și locul de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat atât de drastic în Cluj, față de alte orașe. În ciuda exploziei de cazuri COVID-19, Clujul ocupă locul doi pe țară la salarii, cel mediu net fiind de 3.970 de lei.

Salariul clujenilor a crescut destul de mult în pandemie, cu un procentaj de 18%, ocupând în prezent locul doi în România, după Capitală. Salariul brut a crescut cu aproximativ 700 de lei.


În luna August, salariul net a fost de peste 3.870 de lei, cunoscând o creștere cu 430 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, după București, urmează Clujul într-un clasament al celor mai mari salarii nete din țară. În prezent, în București se câștigă în medie 4.200 de lei, salariu net.

Prin urmare, acest oraș îți oferă posibilitatea unui salariu decent și nu ești nevoit ca la final de lună să te împrumuți de la prieteni, pentru că nu poți să faci față cheltuielilor.


Clujenii, cei mai faini oameni

Clujenii sunt foarte plini de viață și prietenoși. Se spune că în zona Ardealului de cele mai multe ori vei da peste oameni calmi, care nu prea se grăbesc în a face treabă. Ei bine, acest lucru nu este valabil și în cazul clujenilor, care mereu sunt puși pe distracții.

Un alt lucru minunat la clujeni este bunul simț de care dau dovadă mereu. Dacă te afli într-un autobuz greșit nu trebuie să îți faci probleme, un clujean te va ghida exact spre destinația dorită.


Dacă ești turist, îți poți da seama cât de faini sunt clujenii, chiar dacă umbli doar cu taxiul. Oamenii sunt plini de povești, abia așteaptă să îți spună o glumă din anul 1980, iar la final să te servească cu o bombonică cu aroma de zmeură.

Nu degeaba este și acea vorbă „clujenii sunt faini”!


Traficul din Cluj Vs. București

În ceea ce privește traficul din oraș, părerile sunt împărțite. Unii spun că este mult mai bine decât în București, alții spun că este din ce în ce mai rău din cauza numărului de studenți care vin în fiecare an cu propria mașină. Un lucru este clar, în Cluj nu există ore de vârf.

De asemenea, mijlocele de transport în comun sunt foarte rapide, majoritatea având propria lor bandă de circulație. În ultimii ani s-au implementat zeci de autobuze electrice care dispun de cele mai bune facilități pentru a-ți ușura călătoria, cum ar fi: priză pentru încărcarea telefonului, aer condiționat, atenționare audio a stațiilor.

Un alt lucru care ușurează traficul sunt benzile pentru biciclete și trotinete, iar Primăria pune la dispoziție biciclete pe care le poți închiria din anumite zone ale orașului.

Cu alte cuvinte, există multe soluții prin care poți scăpa de trafic pentru a ajunge repede oriunde îți propui.

UNTOLD, Electric Castle și multe alte festivaluri

Orașul este foarte activ, iar an de an găzduiește festivaluri internaționale cum ar fi UNTOLD, Electric Castle, TIFF și multe altele. Chiar dacă a venit pandemia, iar multe dintre ele au fost anulate, câteva s-au organizat în condițiile impuse de autorități. Două festivaluri care s-au organizat au fost TIFF și Jazz in The Park. TIFF s-a desfășurat în mai multe zone din oraș și la Castelul Bonțida, și festivalul Jazz in The Park care s-a desfășurat în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Nu putem uita de zecile de terase din zona centrală, care pe timp de vară sunt pline de tineri. Dacă ieși într-o seară de sâmbătă, cel mai probabil nu vei găsi un loc liber la o terasă.

Pe străzile Clujului te poți întâlni și cu artiștii stradali, care încântă oamenii agitați din centru. Muzica lor răsună în tot centrul, iar de cele mai multe ori se formează grupuri de oameni care se opresc sub luminile din Piața Unirii pentru a-i asculta.

De ce să te muți în Cluj?

Daniel Herman s-a mutat în Cluj în urmă cu 6 ani. El a studiat Kinetoterapie, iar acum lucrează în domeniul de mai bine de 3 ani. Daniel spune că motivul principal pentru care s-a mutat aici a fost educația.

„În primul rând am venit aici pentru a-mi continua studiile. Lucrul care m-a atras cel mai mult au fost oamenii. Am găsit diferite tipuri de oameni, din diferite medii iar lucru care m-a surprins este nivelul de civilizație care stă la baza ficărui om. Un alt lucru este faptul că acest oraș este activ 24/7. Găsești mereu diferite activități pe care le poți face. Și cel mai important lucru pe care l-am descoperit aici au fost oportunitățile. Mereu ți se deschid uși noi în acest oraș. Faptul că mi-am găsit un job pe domeniul meu, la scurt timp după terminarea studiilor este un plus foarte mare”, a declarat Daniel pentru monitorulcj.ro.

Andreea Marinescu este studentă la Universitatea de Arte și Design din Cluj și s-a mutat aici acum un an. Ea a mai vizitat Clujul de mai multe ori, mai ales în perioada festivalelor, de atunci ea s-a îndrăgostit de frumusețile acestui oraș.

„Am dorit să schimb cercul de oameni cu care mă obișnuisem, și bineînțeles mentalitatea. Desigur că un motiv principal pentru care m-am mutat aici a fost multitudinea de oportunități. Am vrut să mă pun la încercare, să văd dacă pot să mă adaptez unui oraș atât de mare și atât de diferit față de cel în care m-am născut. Oamenii de aici m-au ajutat să realizez că aici e locul ideal pentru mine. Clujul mi se pare că are un echilibru perfect între agitație și liniște. Acest oraș este perfect pentru ceea ce vreau eu de la viață, momentan”, a spus Andreea pentru monitorulcj.ro.

Ingrid Gorgan s-a mutat în Cluj acum 3 ani. Scopul său inițial a fost continuarea studiilor și cu timpul a decis să rămână aici, spunând că acest oraș o completează.

„Am ales acest oraș cu inima! Aici mă regăsesc, iar oamenii de aici sunt deosebiți pentru simplu fapt că nu te privesc cu dispreț. Oportunitățile și șansele pe care ți le oferă acest oraș sunt foarte mari. În cazul meu, facultatea este pe măsura nevoilor. Cel mai mult iubesc Clujul pentru agitația sa. Găsești activități la fiecare colt, lucru care te face să te bucuri de fiecare clipă petrecută în acest oraș”, a spus Ingrid, pentru monitorulcj.ro.

CITEȘTE ȘI:

Cererile pentru chirie în Cluj-Napoca au scăzut după ce UBB a anunțat că studenții nu se vor întoarce fizic. Vor scădea și prețurile la chirie?

 

 

abonare newsletter